Newsroom

Nový bytový dům v Žarošicích je postaven z Ytongu a Silky

Developer a stavitel nového bytového domu v obci Žarošice si pórobetonové materiály Ytong, kombinované s vápenopískovými tvárnicemi Silka, vybral díky svým dobrým zkušenostem z předchozích projektů. Na stavbě se uplatnily nejen tvárnice a příčkovky Ytong, ale také překlady, věncovky, schody, stropy a malty. Akustiku bytů vylepšují akustické tvárnice Silka.

®
®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Developerem bytového domu v Žarošicích byla společnost BD Žarošice s.r.o. se sídlem v Brně. Obec Žarošice se mu pro výstavbu bytového domu líbila a její přednosti určitě ocení i majitelé bytů. Tato malebná jihomoravská obec byla již od 13. století lázeňsky využívaná, má bohatou historií, rozvinutou občanskou vybavenost a také dobrou dopravní dostupnost. Bytový dům v Žarošicích tak v sobě díky atraktivní lokalitě a použitým materiálům spojuje moderní, komfortní, kvalitní a současně úsporné bydlení s prvky udržitelnosti.

V třípodlažním domě je sedmnáct bytových jednotek, přičemž jsou zastoupeny menší byty s dispozicí 1+kk nebo 2+kk, ale také větší byty s mezonetovým řešením a dispozici 3+kk a 4+kk. Ke každému bytu náleží alespoň jedno parkovací místo, případně zahrádky pro úplný komfort nových majitelů. Projekt v sobě zahrnuje i velmi zajímavé alternativy spojení či rozdělení bytových jednotek na menší či větší jednotky, s pružnou dispozicí (např. sloučení dvou menších bytů v jeden byt 4+kk s více variantami využití, včetně vícegeneračního).

Výstavba začala v květnu 2021, v prosinci 2021 byla dokončena hrubá stavba, došlo k zaměření jednotlivých bytů a v lednu 2022 došlo k zápisu rozestavěných jednotek do katastru nemovitostí. Tato skutečnost v případě využití bankovního financování zjednodušila celý proces jednání s bankami. Kolaudace je naplánovaná na listopad 2022. V rámci zkvalitnění projektu investor reagoval na rostoucí ceny energií a dům má průkaz energetické náročnosti budovy ve třídě „B“ – velmi úsporný. Dům bude navíc vybaven fotovoltaickou elektrárnou s ukládáním elektrické energie do vlastních bateriových systémů, což majitelům přinese úspory v provozních nákladech.

Ing. Marcel Mičian, majitel generálního dodavatele stavby, společnosti ALFA KOMPLEX a.s. z Blanska, měl při volbě stavebního materiálu od počátku jasno: „Ytong jsme si vybrali z důvodu jeho lepší zpracovatelnosti vůči klasickým cihelným materiálům. Z předchozích staveb jsme znali vlastnosti a přednosti Ytongu a Silky a požadavek na pórobeton Ytong jsme už ve fázi přípravy projektu zadali projektantovi bytového domu. Důvodů pro toto rozhodnutí bylo několik: Ytong charakterizuje jednoduchá zpracovatelnost při provádění hrubé stavby, snadné řezání a půlení materiálu, sekání drážek, vrtání prostupů, jednoduché je také seřezávání materiálů do potřebných tvarů. Osvědčila se nám i variabilita a systémová nabídka výrobků – na stavbě jsme použili téměř všechny materiály od Ytongu, tj. tvárnice Ytong Lambda YQ a klasické tvárnice Ytong pro obvodové a nosné stěny, příčkovky Ytong, Ytong schody, stropy, věncovky, překlady a malty. Akustiku bytů vylepšují i vápenopískové akustické tvárnice Silka. Materiály Xella se nám při stavbě bytového domu v Žarošicích opět osvědčily a velmi dobrá byla i spolupráce v oblasti služeb. Ocenili jsme poradenství a bezproblémovou komunikaci po celou dobu výstavby, pomáhalo i zpracování konstrukčních detailů, podkladů a výkresů. Využili jsme také nářadí, které Xella stavebníkům nabízí – a zapůjčené pily a jeřáby nám montáž samozřejmě usnadnily. Dodávky materiálů byly i přes složitou dobu dle domluvy, a i díky tomu jsme mohli dodržet plánovaný harmonogram výstavby. Nyní připravujeme druhou etapu, a i tady jsme rozhodnuti použít systém Ytong.

Společnost ALFA KOMPLEX a.s. byla založena v roce 2007 a v té době byla jejím hlavním předmětem podnikatelské činnosti správa a pronájem nemovitostí, zejména bytového fondu. Od roku 2008 se začala firma také zabývat stavební činností, která byla postupně rozšířena z realizace bytových a občanských staveb také na realizaci průmyslových staveb, zemědělských staveb a inženýrských staveb


Sdílejte tento článek

.