Newsroom

Atypický rodinný dům

Součástí požadavků investora bylo i to, aby stavba byla homogenní, tedy bez kombinování více stavebních materiálů. Moderní architektura s nepravidelnými tvary a kompletní řešení všech stavebních komponentů - ideální zadání pro Ytong.

®

Dominik Rašek •

Nepravidelný tvar pozemku předurčil i architektonické řešení. Architektonická kancelář Čomor Architekt navrhla půdorys ve tvaru ypsilon a vznikla dvě atria, tvořící zimní a letní zahradu. Součástí požadavků investora bylo i to, aby stavba byla homogenní, tedy bez kombinování více stavebních materiálů. Moderní architektura s nepravidelnými tvary a kompletní řešení všech stavebních komponentů – ideální zadání pro Ytong.

Projekt:Čomor Architekt, s.r.o.
Ing. arch. Martin Čomor, Bc. Marko Guziar
Realizace a investor:Ákos Lukovics
Podrobnosti stavby:Celková plocha: 246,2m²
Užitná plocha: 159,1m²
Počet místností: 10
Prvky z Ytongu:Obvodové zdivo: Ytong Lambda 375 mm
Vnitřní nenosné příčky: Ytong 150 mm
Strop: strop Ytong Ekonom
Překlady: Ytong U-Profil, nosný překlad

Nosné překlady z Ytongu vyřeší i nadstandardní rozměr oken

Ytong je u atypických staveb díky své snadné opracovatelnosti a tvarovatelnosti častým řešením. Umožňuje přesné, precizní provedení s minimem odpadu. Proto realizátor stavby, pan Ákoš Lukovič, místo původně navrhovaného řešení z pálených tvárnic navrhl použití Ytongu.

Zde se také ukázalo, že Ytong je vhodný pro projekty, kde jsou navrženy například atypicky velké otvory. V tomto projektu bylo třeba vytvořit nadokenní překlad o celkové délce 6,4 m, což s Ytongem lze i bez bednění. S tímto řešením se v projektu původně nepočítalo, ale smýšlení investora, které kladlo velký důraz na efektivitu práce, tomuto návrhu dalo šanci a výsledek mu dal za pravdu a veškeré překlady na domě byly realizovány v Ytongu.

Strop Ytong Klasik – snadné stavební práce a uživatelský komfort

V původním projektu byl rovněž strop navržen z betonu. Ale důraz na homogenitu stavby z jednoho materiálu i to, že se montáž provádí bez ztraceného bednění, rozhodl v jeho prospěch. Masivní strop má kromě usnadnění stavebních prací i řadu výhod, například je to zvuková izolace a schopnost tepelné akumulace.

Názor stavební firmy i architekta – kvalitní poradenství, spolehlivý materiál

Realizátor stavby, pan Ákoš Lukovič, za zkušenosti své firmy doporučuje Ytong u rodinných domů zejména kvůli kompletnosti tohoto systému a jeho praktickým vlastnostem: „Před stavbou jsme se s majitelem dohodli na tom, že stavba bude homogenní a nebudeme kombinovat různé stavení materiály. Proto jsme využili všechny možnosti, které Ytong nabízí. Je to optimální materiál pro rodinné domy. Jeho předností je rychlost, jednoduchost a minimum odpadu.“ Další pozitivum vidí v samotné spolupráci s regionálním zástupcem: „Ytong má dobrou zákaznickou podporu. Regionalní zástupce byl velmi nápomocný a promptně reagoval na všechny technologické změny při výběru sortimentu Ytong. Jednoduchý a empatický přístup, který ocení každý soukromý stavitel domu. Cena byla velmi zajímavá, takže investor už dál neváhal. Další výhodou bylo, že materiál byl na stavbu dopravený zdarma. Jednoduše – příběh se šťastným koncem.“

Architekt stavby, Ing. Arch. Martin Čomor, jeho slovům dává zapravdu: „Rychlost, ekonomie při výstavbě a k mému překvapení i možnost pracovat i s větším rozpětím nadokenních překladů v obývacím pokoji.“


Sdílejte tento článek

.