Newsroom

Benalex Private Street v Rovince – bydlení pro náročné vyrostlo z Ytongu

Projekt Benalex Private Street nabízí rodinné domy, kde si i náročný rezident přijde na své. Venkovské bydlení s výhodou snadné dostupnosti do centra Bratislavy je podpořeno i přímými linkami, které pravidelně spojují lokalitu s body zájmu.

®

Dominik Rašek •

Projekt Benalex Private Street nabízí rodinné domy, kde si i náročný rezident přijde na své. Venkovské bydlení s výhodou snadné dostupnosti do centra Bratislavy je podpořeno i přímými linkami, které frekventovaně spojují lokalitu s body zájmu. Napojení na širší okolí nabízí stabilní síť služeb a obchodů a na druhé straně blízkost přírody a benefitů bydlení v moderním rodinném domě. Do území obce zasahuje i chráněná krajinná oblast Dunajské Luhy. Dispozičně i rozlohou domy reflektují na poptávku po takovém typu bydlení, co vidět i na prodejnosti takových staveb – většina se totiž prodala hned po kolaudaci.

„Základní koncept, na kterém se developer s hlavním architektem shodli byl jasný už od začátku. Cílem bylo vytvořit malý obytný soubor luxusních rodinných domů typu bungalov v uzavřeném areálu se soukromou ulicí. V areálu se podařilo umístit 8 objektů rodinných domů. Dva rodinné domy jsou řešeny jako dvoubytové ve složení třípokojový a čtyřpokojový byt,“ říká k projektu Ing. arch. Peter Hriň.

Investor jako stavební materiál pro tuto náročnější klientelu zvolil stavební systém Ytong, konkrétně tvárnice pro obvodové a vnitřní nosné stěny, příčky, překladové trámy, nosné i nenosné překlady, UPA a U profily. Díky své pórovité homogenní struktuře má Ytong ve všech směrech stejné vlastnosti, a to i tehdy, když se tvárnice opracuje. Zabraňuje tak vzniku kritických míst při zdění v místech základů, rohů, parapetů, dveří a oken – tzv. tepelných mostů. V zimě stačí topit jen mírně, aby bylo uvnitř domu příjemně.

Rychlost a snadná manipulace s tvárnicemi byly výhody, díky kterým se na stavbě postupovalo v optimálním časovém hledisku a bez náročných zásahů do materiálu, takže i následné řešení sítí a detailů pak probíhalo bez problémů. „Časový plán stavby byl splněn. Hrubé stavby u všech rodinných domů byly dokonce ukončeny v předstihu a vznikla tak časová rezerva, která se využila pro další procesy, například pro důkladnější provedení dokončovacích prací,“ hodnotí práci s tímto materiálem Ing. arch. Hriň. „Každý stavební materiál má své přednosti, ale i limity. Stavební systém Ytong používám ve svých návrzích často, zejména v případech, kde se klade důraz na přesnost a rychlost výstavby. Když je stavební systém vhodně použit v samotném návrhu a následně správně realizován ze stavebního hlediska, tak se i po letech užívání staveb setkávám jen s pozitivními reakcemi majitelů domů,“ dodává ke svým zkušenostem.

Stavební systém Ytong je na současném trhu nejkomplexnější – nabízí řešení nejen celé hrubé stavby, včetně například schodů, stropu a střechy. Od jednoho dodavatele můžete pořídit i produkty pro vnější a vnitřní povrchové úpravy, které zesílí tepelněizolační vlastnosti stěny a přispívají k perfektnímu zpracování celé stěny.


Sdílejte tento článek

.