Newsroom

Bungalovy svépomocí – rekordní čas výstavby

Rodinný dům ve středních Čechách je ukázkou příjemného a dostupného rodinného bydlení, budovaného svépomocí. Investorka, která je majitelkou obchodu se stavebninami, zvolila pro vlastní dům Ytong.

®

Dominik Rašek •

Rodinný dům ve středních Čechách je ukázkou příjemného a dostupného rodinného bydlení, budovaného svépomocí. Investorka, která je majitelkou obchodu se stavebninami, zvolila pro vlastní dům Ytong. Rychlá výstavba a celková spokojenost pak byly hlavní důvody, proč si na sousedním pozemku stejný dům staví její syn z téhož materiálu.

Projekt:upravený typový projekt Ing. Eduarda Nováka
Realizace:svépomocí
Rozměry:rozloha pozemku 900 m², zastavěná plocha 180m², 9 místností
Prvky z Ytongu:Ytong obvodové zdivo tvárnice PDK 300 mm, Ytong vnitřní příčky, překlady

Velkorysý prostor bungalovu ve tvaru L je propojen se zahradou francouzskými okny a terasou. Tato dispozice je vhodná i s ohledem na to, že slouží jako vícegenerační. Pro potřeby seniorů je jednopodlažní dům se snadno přístupnou zahradou a klidným okolím vynikající řešení. Stejně tak typově stejný sousední dům nabízí rodině s dětmi všestranné pohodlí.
Dům byl realizován svépomocí – na obou stavbách pracoval syn majitelky se dvěma zedníky. První stavba byla realizována skutečně v rekordním čase – stavba byla hotová za šest měsíců a za další dva byly dokončeny poslední práce v interiéru.

Ze sortimentu vlastních stavebnin volili Ytong

Investorka zúročila při výběru materiálu své podrobné znalosti o stavebních materiálech a čerpala i z mnoha osobních zkušeností a referencí svých zákazníků. „Chtěla jsem, aby dům stál co možná nejrychleji. Materiál se opravdu snadno řeže, snadno se dělají rozvody, což bylo pro svépomoc kromě rychlosti výstavby zásadní,“ říká majitelka.

Od stavebního povolení k nastěhování za šest měsíců

Systém stavebních komponentů Ytong dokáže výstavbu zrychlit z několika důvodů. Tvárnice jsou větších rozměrů, ale zároveň velmi lehké, proto se s nimi snadno manipuluje. V tomto případě byly použity tvárnice na principu pero-drážka, které rychlost výstavby zrychlítím, že svisé spáry se vyzdívají na sucho. Zdení je velmi přesné – tvárnice se jednoduše uchopí za postranní kapsu a zasouvá do sousední. Vodorovné spáry se pak zdí na tenkovsrstvou maltu 1 až 2 mm.

Ytong v praxi splnil očekávání

Její syn, majitel sousední nemovitosti, si při práci ověřil tento materiál v praxi a při stavbě svého domu se rozhodl stejně: „S Ytongem je snadná manipulace, zdění bylo přesné, myslím, že tuto práci zvládne i průměrně zručný člověk,“ uvádí je svým zkušenostem se stavbou.
Při zařizování pak ocenili, že se do Ytongu snadno instaluje nábytek i dekorační prvky: „Vrtání do Ytongu šlo snadno, bez zbytečného poškození zdiva kolem otvoru. Obrazy a dekorace jsem zvládla bez problémů sama,“ dodává majitelka.

Služby technické podpory pro svépomoc pomohly zdárnému výsledku

Ze služeb výrobce Ytongu využili bezplatný výpočet materiálu a zapůjčení pily na řezání Ytongu. Ytong mistry pozvali na založení rohů stavby: „Přijeli dva pánové a za dvě hodiny bylo založení hotové, perfektní práce,“ uvádí ke svým zkušenostem majitelka.


Sdílejte tento článek

.