Newsroom

Bytový dům v bratislavském Starém Městě

Bytový dům Rezidence Horský park s 11 bytovými jednotkami je situován na rohu na Senické a Gaštanovej ulici, v městské části Bratislava - Staré Město, kousek od Horského parku.

®
®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Svojí kompozicí a vhodným začleněním do okolního prostředí vytváří příjemný a útulný prostor pro své obyvatele. Rules architekti jako autoři projektu navrhli jako základní stavební materiál hrubé stavby domu pórobetonové tvárnice, panely a stropy Ytong.

Obytný dům je navržen jako třípodlažní, s ustoupeným čtvrtým podlažím a vlastní podzemní garáží. Projekt respektuje a dotváří okolní zástavbu a stává se její integrální součástí. Nízký počet bytů zaručuje pro své obyvatele komorní atmosféru, maximální soukromí a pohodlí.

Investorem stavby je společnost Gaštanova s.r.o. z Bratislavy, autory projektu jsou architekti z ateliéru Rules s.r.o., kteří projekt Rezidence Horský park navrhli jako moderní, nadčasový a střídmý. Architekti patří mezi interiérovou špičku na Slovensku, ale mají za sebou také úspěšné realizace bytových a rodinných domů. Vysokou úroveň a atraktivitu jejich architektonického řešení zvyšují balkony po celé šíři fasád, velkorysé terasy na čtvrtém nadzemním podlaží a útulné předzahrádky v přízemí. Byty mají rozumná dispoziční řešení s cílem maximálního užitku pro své budoucí klienty. Parkovací místa v podzemní garáži budou mít předpřípravu na domovní nabíjecí stanici pro elektromobily.

Dům se začal stavět v září 2021 a kolaudace je naplánována na říjen 2022. Rychlost výstavby pomáhají zajistit velkoformátové pórobetonové tvárnice Ytong Jumbo, které jsou použity na nosných stěnách domu. Tyto tvárnice se vyrábějí ze stejného pórobetonu jako známé běžné tvárnice Ytong a investor na nich oceňuje kromě rychlosti a přesnosti výstavby také jednoduchou manipulaci. Výborné jsou i tepelněizolační vlastnosti těchto stavebních prvků, vždyť tvárnice Ytong Jumbo Univerzal mají součinitel tepelné vodivosti λ10,dry pouhých 0,11 W/(m.K). Realizace stavby je totožná jako s malými tvárnicemi, liší se pouze použitím mini jeřábu. Stejně jako u klasického Ytongu je i zde lehké řezání i drážkování. A homogenita materiálu zaručuje jednoduchou výstavbu bez tepelných mostů.

Dobrým pomocníkem stavbařů nové rezidence jsou i pórobetonové Ytong příčkové panely GHT. Nejen že jsou ze stejného materiálu jako nosné stěny a stropy, ale jejich výška je přizpůsobena výšce podlaží, díky čemuž stavba příček probíhala výrazně rychleji než v případě konvenčních zednických technologií. Rychlosti výstavby napomohla i dobrá opracovatelnost, do příčkových panelů Ytong se stejně jako do všech pórobetonových stavebních prvků systému Ytong snadno dělají drážky pro potřebné instalační rozvody.

Trojlístek stavebních prvků od Xella Slovensko na stavbě doplňují pórobetonové stropy Ytong Klasik. Tradiční vložkový strop s nadbetonávkou a kari sítí nabízí také na této stavbě vysokou únosnost hotové konstrukce i při větších rozpětích, variabilní umístění příček a velmi dobrý akustický útlum. A investor se navíc mohl spolehnout na rychlou, jednoduchou a bezpečnou montáž. Bonusem byla také kompletní dokumentace s autorizovanou statikou v ceně dodávky stropu.

Když mluvíme o službách, i zde byla ze strany investora domu zřejmá spokojenost. „S materiály Ytong jsme měli zkušenosti i před stavbou Residence Horský park a tak jsme jejich předností rádi využili i na tomto bytovém domě. Spokojeni jsme také se službami společnosti Xella, bez problémů a dobře fungovaly dodávky a konzultace, které jsme v době stavby potřebovali. Hrubá stavba je již dokončena a nás těší, že už několik měsíců před kolaudací je většina bytů prodána, malý zbytek mají zájemci rezervovaný,“ konstatuje za investora bytového domu Peter Kopecký.


Sdílejte tento článek

.