Newsroom

Dům plně otevřený zahradě

Majitelé rodinného domu z Trnavského kraje jsou majitelé zahradnictví a láska k tomuto oboru podstatně určila i podobu jejich domu. Bungalov, který je výhodným řešením i do budoucích let díky své bezbariérovosti, je postaven do atypického tvaru U.

®

Dominik Rašek •

Majitelé rodinného domu z Trnavského kraje jsou majitelé zahradnictví a láska k tomuto oboru podstatně určila i podobu jejich domu. Bungalov, který je výhodným řešením i do budoucích let díky své bezbariérovosti, je postaven do atypického tvaru U. Poměrně rozhlehlá obytná plocha je tak členěná do tří bloků. Zahrada je přímo přístupná ze všech obytných místností a vzniká tu několik teras pro venkovní posezení, relaxační část u bazénu a velké plochy okrasných porostů.

I přes poměrně členitý půdorys zde bylo možné dosáhnout požadovaných tepelněizolačních vlastností jednovrstvým zděním bez zateplení. Obvodové zdivo tvoří nejprodávanější tvárnice několika posledních let Ytong Lambda YQ tloušťky 450 mm. Zdění v jednom kroce šetří náklady na zateplení, podporuje vznik zdravého vnitřního klima v domě, které může nevhodná vnější izolace narušit.

Ze stavebního systému Ytong zde byl použit také stropní systém Ekonom. Tento masivní prvek přispívá k teplotní stabilitě domu – díky jeho použití drží teplo v zimním období a v létě zabrání přehřívání prostoru. Montáž je rychlá, protože probíhá bez nadbetonávky a armovacích ocelových sítí. Není také náročná na řemeslnou zručnost a používá se i o svépomocných stavebníků. Stropní vložky lze krátit pilou v příčném i podélném směru, příslušné nářadí půjčuje výrobce. Před betonáží lze do konstrukce žebra uložit veškerá potřebná vedení, jako jsou elektrorozvody, voda, odpady, centrální vysavač, vzduchotechnika nebo rozvody topení pro vytápění konstrukce stropu. Další nezanedbatelnou výhodou stropu Ekonom je jeho takřka naprostá rovinnost.


Sdílejte tento článek

.

Články

Mohlo by vás zajímat