Newsroom

ISSO – Inženýrské stavby Sokolov staví svůj nový projekt bytových domů opět s velkoformátovými prvky

První dva bytové domy projektu Viladomy Stará Role v Karlových Varech se už staví, s dokončením třetího počítá investor v roce 2023. Podobně jako u jiných stavebních akcí se i v Karlových Varech potvrzuje efektivita velkoformátové výstavby. Tvárnice Silka Tempo v kombinaci se stavebním systémem Ytong i tady dokazují, že s nimi lze stavět bytové domy efektivně, kvalitně a rychle.

®
®

Dominik Rašek •

Společnost ISSO – Inženýrské stavby Sokolov, s.r.o. se sídlem ve Svatavě nedaleko Sokolova podniká  už 30 let a po celou dobu své existence se zaměřuje na výstavbu a rekonstrukci bytových, občanských, průmyslových a inženýrských staveb. Díky kvalitnímu zázemí a dlouholeté zkušenosti v oboru staví pro investory z České republiky i Německa, ale působí také jako klasická developerská firma, která buduje domy ve vlastní režii a pak je prodává jednotlivým investorům.

V roli developera a generálního dodavatele je společnost ISSO také u projektu Viladomy Stará Role, který vyrůstá ve stejnojmenné městské části Karlových Varů. Společnost tady od podzimu 2019 staví dva ze tří pětipodlažních bytových domů, které po dokončení nabídnou 45 bytů o dispozicích 2+kk až 5+kk.

„Naše bytové domy jsme v minulosti stavěli výhradně z cihelných prvků. Vápenopískové tvárnice velkého formátu jsme poprvé použili před třemi lety při stavbě bytového domu v Chebu. Zvuková izolace je jedním z nejdůležitějších aspektů tuzemských bytových domů a vápenopískové prvky ji dokážou velmi efektivně řešit. Ze zdicích materiálů je z hlediska akustiky považuji za vůbec nejlepší,“ říká Vladislav Štěpánovský, který má ve společnosti ISSO na starosti samotnou výstavbu. „Dodavatel navíc argumentoval větší rychlostí výstavby, která je u velkoformátových prvků jednou z hlavních výhod. Naše zkušenosti byly vesměs pozitivní, takže jsme i projekt ve Staré Roli chtěli stavět touto cestou. Tentokrát je však dodavatelem společnost Xella. Kvalita tvárnic a jejich parametry jsou samozřejmostí, servis je na vysoké úrovni, navíc díky regionálnímu zastoupení poradců Xella ještě dostupnější,“ doplňuje a přibližuje tak, proč začali v posledních letech stavět své projekty právě z vápenopískových tvárnic a velkoformátových prvků.

Jakub Hergezel, projektový manažer Xella CZ k tomu dodává: „U tohoto projektu jsem to měl jako zástupce společnosti Xella jednodušší v tom, že jsem jednal se zákazníkem, který už výhody velkoformátové výstavby znal, zástupci společnosti ISSO měli tento systém odzkoušený v praxi. Díky naší službě Xella Blue.sprint jsme rozpracovaný projekt převzali a zpracovali na něj multidisciplinární model BIM. S tímto modelem dále pracujeme až do vytvoření virtuálních kopií stěn rozdělených na jednotlivé prvky. BIM nám umožňuje provést jakékoliv změny s okamžitým propsáním do podkladů pro výstavbu. Investorovi jsme samozřejmě poskytli technickou podporu při přípravě stavby i během stavby samotné včetně podrobných kladečských plánů, zapůjčení dvou minijeřábů s příslušenstvím, velké kotoučové pily a dalších pomůcek.“

Spodní patro, výtahové šachty i schodiště všech tří viladomů v Karlových Varech jsou z železobetonu. Veškeré obvodové zdi, středové nosné zdi a mezibytové příčky jsou z vápenopískových tvárnic Silka Tempo pero+drážka tl. 240 mm. Ostatní příčky jsou z pórobetonu Ytong. Na domech je tak velmi dobře vidět i vzájemná kompatibilita obou stavebních systémů.

„Stropy jsou železobetonové a zabraly při výstavbě nejvíce času. S našimi materiály trvala výstavba obvodového a vnitřního nosného zdiva jednoho patra 5-6 pracovních dnů při pěti pracovnících. Opět se potvrdila jedna z hlavních výhod velkoformátové výstavby s našimi prvky, a tou je výrazná úspora pracovních sil. Zatímco čtyři lidé zdili pomocí dvou minijeřábů, pátý jim s pilou připravoval dořezy. Zajímavé jsou i akustické parametry těchto tvárnic – Silka Tempo v tloušťce 240 mm má vzduchovou neprůzvučnost 57 dB, což je pro bytové domy nadstandardní,“ říká Hergezel.

Pozitivní zkušenosti potvrzuje i Vladislav Štěpánovský: „Zpočátku jsem byl k argumentům o úspoře času a pracovních sil skeptický, ale musím potvrdit, že stavět s velkoformátovými prvky je ve srovnání s klasickými stavebními materiály jednodušší a rychlejší. Ano, velkoformátové tvárnice jsou těžké, ale to nemusíme díky minijeřábům řešit. Použití minijeřábu je i mnohem ohleduplnější z pohledu fyzické práce zedníků. Zrychlila se také výstavba, protože ve srovnání s cihelnými prvky se nepoužívají tradiční malty ze sil. Velkoformátové prvky se zdí na lepidlo mnohem efektivněji než klasické cihelné systémy. A když stavíte z vápenopískových tvárnic, máte navíc jako bonus výbornou akustiku. Pokud budeme mít možnost stavět další projekty, bude to opět podle modelu použitého v Karlových Varech.“


Sdílejte tento článek

.