Newsroom

Jednovrstvové stěny z tvárnic Ytong Lambda YQ bez zateplení jsou rychlé na výstavbu a energeticky velmi úsporné

Moderní a velmi žádané pórobetonové tvárnice Ytong Lambda YQ představují optimální kombinaci nejdůležitějších vlastností pórobetonu a nízkého součinitele tepelné vodivosti.

®
®

Dominik Rašek •

S těmito pórobetonovými tvárnicemi postavíte dům s téměř nulovou spotřebou energie i bez dodatečného zateplení. Moderní a velmi žádané pórobetonové tvárnice Ytong Lambda YQ představují optimální kombinaci nejdůležitějších vlastností pórobetonu a nízkého součinitele tepelné vodivosti.

Pokud kladete důraz na efektivitu a rychlost stavby, jsou jednovrstvé stěny jednoznačně výhodnější

Čas a náklady na vyzdění jednovrstvé konstrukce jsou ve srovnání se zateplenou stěnou nižší. Zateplení je navíc variantou s omezenou životností a horšími užitnými vlastnostmi. Samotná stavba je také o hodně rychlejší a přesnější. Tvárnice Ytong Lambda YQ s tloušťkou 450 mm splní i bez dodatečného zateplení základní normové požadavky. A pokud chcete ještě snížit energetickou náročnost vašeho domu, můžete stavět s tvárnicemi s tloušťkou stěny 500 nebo 550 mm.

Jednovrstvové zdění přináší výhody nejen v rychlosti výstavby

Pohled na efektivitu tohoto řešení je mnohem komplexnější – zkuste do svého uvažování například zahrnout také otázku ekologie a zdraví. Stavební systém Ytong tvoří čistě přírodní suroviny a díky své porézní struktuře napomáhá vytvářet i zdravé klima v domě. Vše, z čeho se Ytong skládá, je ze země a patří do země, je tedy ekologickým recyklovatelným materiálem. Stavba z pórobetonu také dobře dýchá a nedochází v ní ke kondenzaci vodních par. Ytong je pro stavbu domu dostatečně pevný, tvárnice jsou přesné a při jednovrstvovém zdění se snižuje i pracnost celé hrubé stavby. Také se snadno řeže a opracovává a lehce se v něm provádí instalace.

Systémové omítky Ytong zlepšují tepelněizolační vlastnosti domu a dovolují stěnám dýchat

Systémové vnitřní a vnější omítky Ytong jsou dokonale „vyladěné“ na pórobetonové tvárnice Ytong a vápenopískové tvárnice Silka, ale dají se použít i na jiné zdivo. Hlavní výhodou vnitřních systémových omítek Ytong je skutečnost, že dokonale ladí s prodyšností zdiva. Díky nízkému součiniteli tepelné vodivosti a vysoké paropropustnosti dovolují stěnám „dýchat“, redukují vlhkost, a omezují tak vznik plísní na povrchu stěn. Druhou klíčovou vlastností jsou tepelněizolační vlastnosti těchto omítek. U vnitřní omítky Ytong máte na výběr dvě možnosti povrchové úpravy – buď ve formě omítky, nebo hlazené stěrky. I u vnějších stěn byste měli sáhnout po systémovém řešení a pracovat s vnější systémovou tepelněizolační omítkou Ytong. Vyvinuta byla speciálně pro tepelněizolační tvárnice Ytong a kromě toho, že zvyšuje tepelněizolační vlastnosti stěn, napomáhá i odstraňovat vlhkost ze stavby. Navíc zrychluje finální úpravy stěn.


Sdílejte tento článek

.