Newsroom

Každý v týmu je součástí řešení

Vedoucí výroby Andrea Chalupčíková dává nahlédnout do své práce. V závodě společnosti Xella Slovensko v Zemianských Kostoľanech denně ovládá rovnováhu mezi řízením zaměstnanců a dalším rozvojem výrobních procesů. To znamená, že výzvy všeho druhu charakterizují její každodenní život – a to je přesně to, co má na své práci tak ráda.

XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Paní Chalupčíková, jaké jsou vaše úkoly jako vedoucí výroby?

V závodě Zemianské Kostoľany je mým hlavním úkolem jako vedoucí výroby organizovat a řídit výrobu. Autoklávované pórobetonové tvárnice vyrábíme v tloušťkách zdiva od 50 do 500 milimetrů a na objednávku máme ještě doplňkový sortiment schodišťových řezů.

Co vás čeká každý den ve vaší práci?

Moje každodenní práce zahrnuje spoustu komunikace se zaměstnanci zde v závodě – celkem máme 81 zaměstnanců, 65 ve výrobě a 16 na zákaznickém servisu. Vždy se toho hodně děje, ale každý problém lze vyřešit, pokud se o něm komunikuje. A pak vždy přicházejí inovace ve výrobě, které musíme jako tým zvládnout. Například v roce 2019 to byl nový stroj pro řezy schodiště.

Co na tom bylo tak náročné?

Prakticky vše, co přišlo po instalaci – od vytvoření plánů údržby přes objasnění důležitých bezpečnostních otázek až po procesy čištění. Když společně čelíme takovým výzvám, mým úkolem je motivovat zaměstnance, aby našli řešení vzniklých problémů – a každý v týmu je součástí řešení.

Ve své práci zodpovídáte i za bezpečnost v závodě. Co to pro vás znamená?

Od doby, kdy jsem začala pracovat v Xelle – to bylo v roce 2010 – se pohled na bezpečnost na pracovišti velmi změnil. Nyní se stala naší základní hodnotou pro všechny zaměstnance. To jednoduše znamená: bezpečnost zlepšujeme každý den, protože bezpečnost našich zaměstnanců je pro nás prioritou. V současnosti připravujeme náš Den bezpečnosti, který se bude konat v každém závodě Xella ve čtvrtém čtvrtletí.

Jak spolupracujete s jinými závody na zavádění inovací?

Co se týká inovací, úzce spolupracujeme se závody v České republice – považujeme je za jakýsi „sesterský závod“. S kolegy odtud udržujeme aktivní kontakt a své zkušenosti sdílíme na osobních setkáních. Mezinárodní spolupráce, jako je tato, je jednoduše součástí kultury firmy Xella.

Co bylo doposud největší výzvou během vašeho působení ve společnosti Xella Slovensko?

Do současné funkce jsem nastoupila v roce 2018, po osmi letech v Xelle. Do té doby jsem byla zodpovědná za výrobní proces autoklávovaného pórobetonu, takže jsem měla úplně jiné úkoly – řídit receptury namísto řízení lidí. Přesto mě nabídka práce velmi zaujala a brzy jsem se skutečně stala součástí týmu. Ale přesně to jsem potřebovala: ráda přijímám nové výzvy a ráda si rozšiřuji své dovednosti v nových oblastech – takže moje současná práce byla pro mě tím nejnáročnějším a zároveň nejlepším možným rozhodnutím.

Co si na společnosti Xella jako zaměstnavateli ceníte – a co byste u ní ještě chtěla vidět?

Xella ví, že její hodnoty vytváří její pracovníci, a líbí se mi způsob, jakým tyto hodnoty přežívá.

Práce v Xelle pro mě znamená také práci pro ambiciózní společnost – protože jsme lídrem na trhu. Je velmi vzácné být svědkem tolika inovací jako my tady – a s nimi máme i my zaměstnanci dostatek prostoru pro růst.


Sdílejte tento článek

.