Newsroom

„Konečně budeme mít nové šikovné zedníky!”,

bylo slyšet od diváků při soutěži Řemeslo / Skill 2023 na náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě, kde se letos ve dnech 19. - 21. září 2023 uskutečnil další ročník této soutěže. Mezi partnery akce je tradičně značka Ytong, a z pórobetonu Ytong také budoucí zedníci stavěli své soutěžní stavby.

Petra.Cleary •

Letos již po dvanácté se sešli učni stavebních oborů z celé České republiky a Slovenska, aby si v praxi vyzkoušeli to, co se do té doby naučili. Školy letos projevily o soutěž mimořádný zájem, na vysokomýtském náměstí se potkalo celkem 34 dvoučlenných družstev v oborech montér suchých staveb, instalatér, zedník a truhlář. Také soutěž mladých zedníků přilákala tradičně velkou pozornost, letos se jí zúčastnilo celkem 14 družstev ze 13 českých škol a jedné slovenské. Jednotlivá družstva dostali soutěžní zadání a předvedli odborné porotě a divákům, jak si se zadanými úkoly poradí.

Soutěž Řemeslo / Skill je svým konceptem unikátní, protože simuluje skutečné podmínky na stavbě. Tak, jak to probíhá ve skutečnosti, nejprve zedníci postaví stavby a na ně pak navazují ve svých zadáních instalatéři a montéři suchých staveb. Truhláři pracovali dva dny na svých vlastních zadaných úkolech.

Soutěžní klání budoucích zedníků začalo hned v úterý 19. září dopoledne

Diváci se mohli podívat nejen na řemeslnou dovednost jednotlivých týmů, ale se zástupci společnosti Xella mohli konzultovat i své představy ohledně použití stavebních systémů Ytong při stavbě a rekonstrukci svého bytu nebo domu.

A výsledky?

První příčku v naší kategorii obsadili Petr Smolka a Daniel Kukuruc ze Středního odborného učiliště Opava, na druhém místě skončili těsně Dávid Krasňan a Daniel Buček ze Střední odborné školy stavební Tulipánová v Žilině, třetí byli Radek Čáp a Tomáš Wasserbauer ze SPŠ stavební ak. Stanislava Bechyně Havlíčkův Brod.

Po dobu celé soutěže byl pro širokou veřejnost zajištěn bohatý doprovodný program, zaměřený převážně na ukázky z nejnovějších moderních trendů v jednotlivých soutěžních oborech i mimo ně. Mezi nejatraktivnější patřil simulátor bagru, který si mohli návštěvníci vyzkoušet, radost jim dělaly také ukázky práce s drony či nejmodernějším nářadím. Starší děti, které se brzy budou rozhodovat co dál po základní škole, mohly získat lepší představu o budoucích studijních a učebních možnostech. Na náměstí se tak prezentovala Stavební škola Vysoké Mýto (spoluorganizátor soutěže Řemeslo/Skill) a další školy z Pardubického kraje.


Sdílejte tento článek

.