Newsroom

Kostel Krista Spasitele a komunitní centrum, Praha – Barrandov získal prestižní ocenění Stavba roku 2021

Svým dílem do této mimořádně zdařilé stavby přispěla i společnost Xella, která na objekt dodávala kromě jiného minerální desky Multipor a lehkou maltu Multipor. Ty jsou použity kromě vnitřního zateplení kavárny také na zateplení celého vstupního portálu Kostela Krista Spasitele.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Dominik Rašek •

V již 29. ročníku soutěžní přehlídky Stavba roku 2021 získal ocenění za Stavbu roku i Kostel Krista Spasitele, který podle návrhu autorů Jakuba Žiška a Pavla Šmelhause z ATELIERu Žiška realizovala v roli generálního dodavatele divize 9 společnosti Metrostav a. s. Svým dílem do této mimořádně zdařilé stavby přispěla i společnost Xella, která na objekt dodávala kromě jiného minerální desky Multipor a lehkou maltu Multipor. Ty jsou použity kromě vnitřního zateplení kavárny také na zateplení celého vstupního portálu Kostela Krista Spasitele.

Titul Stavba roku 2021 byl Kostelu Krista Spasitele udělen za výjimečnou architektonickou čistotu pojetí novostavby kostela i za celkovou realizaci a stavební provedení, včetně uměleckých prvků a stavebních detailů. I přes soudobé jednoduché geometrické tvarosloví stavba čitelně zhmotňuje tradiční chápání kostela, jeho logické členění a symboliku.

Metrostavu se v letošním ročníku dařilo. Na seznamu deseti oceněných projektů se na prvních třech pozicích umístily tři stavby, které realizovala akciová společnost Metrostav. Kromě kostela Krista Spasitele a komunitního centra, Praha 5 získaly ocenění i rekonstrukce objektu Bubenská 1 na Praze 7 a výstavba Městské plavecké haly v Lounech. Kromě hlavních cen si projekty realizované společností Metrostav a.s. připsaly i další tituly.

Hlavním organizátorem jedinečné a prestižní celorepublikové soutěžní přehlídky Stavba roku 2021 je Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která je zároveň i vypisovatelem soutěže, spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR.

Udělení a představení titulů Stavba roku je každoročně nejvýznamnější událostí roku ve stavitelství a architektuře, a je důstojným připomenutím, mimo jiné, i významu například inženýrských, dopravních a průmyslových staveb, které jsou také jeho nedílnou součástí, a ty nejvýznamnější z nich, najdete i mezi letošními oceněnými i přihlášenými stavbami, jak v České republice, tak mezi realizacemi našich firem v zahraničí.

Nominace byly představeny již 6. září 2021 v Národním technickém muzeu v Praze. Tituly a zvláštní ceny byly vyhlášeny na slavnostním galavečeru Stavba roku 2021, dne 18. října v Betlémské kapli v Praze. Večera se účastnila řada významných osobností veřejné a státní správy a profesních komor a dalších uskupení.


Sdílejte tento článek

.