Newsroom

Materiály Xella se úspěšně uplatňují na stavbě prvního 45patrového mrakodrapu na Slovensku

Příští bratislavský mrakodrap Eurovea Tower je součástí projektu Eurovea, který svým významem a funkcemi již dnes přesahuje rámec běžného komerčně-rezidenčního projektu na Slovensku. Současně probíhající druhá etapa přinese ještě něco více – plnohodnotnou městskou čtvrť.

®
®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Na nábřeží Dunaje, na místě někdejší industriální zóny, dnes vyrůstá Eurovea City – moderní čtvrť, která přebírá roli společenského a kulturního centra města

Dominovat jí bude první slovenský mrakodrap Eurovea Tower, který spolu s dalšími unikátními architektonickými díly ve spojení s humánním urbanismem španělské architektky Beth Galí definitivně změní pohled na Bratislavu. Eurovea City je dynamická, obchodní, zábavná, obytná a administrativní čtvrť, ve které nebudou chybět nové parky, náměstí, sportoviště a veřejné prostory.

Investorem největšího současného stavebního projektu je společnost J&T Real Estate, o realizaci se dělí společnosti Adifex, Strabag a Sytiq. Autorem návrhu a generálním projektantem je tým architektů z bratislavského studia GFI.

Eurovea je již nyní jedním z nejnavštěvovanějších a nejoblíbenějších míst v Bratislavě

Kromě funkce nákupního centra a centra služeb se stala místem setkání, konání různých akcí a především místem, kde obyvatelé slovenské metropole rádi tráví svůj volný čas. Dokazují to čísla: od otevření komplexu v roce 2010 prošlo jejími branami téměř sto milionů návštěvníků. Pod hlavičkou Eurovea City se v této oblasti již realizovalo nebo se postupně realizuje několik projektů. Po jejich dokončení a sloučení zde vznikne 1 470 nových bytů, kancelářské prostory budou tvořit přibližně 285 000 m2, na 95 000 m2 najdou zázemí obchodní prostory a počítá se také s 8 500 m2 kongresových prostor. Celá zóna bude mít v budoucnu přibližně tři tisíce obyvatel a čtyřicet pět tisíc pracovníků. Očekávaná denní návštěvnost bude přibližně šedesát pět tisíc lidí.

Ytong, Silka a Multipor pomáhají stavět první slovenský mrakodrap

Elegantní stavba Eurovea Tower o výšce 168 metrů a s ladnými křivkami, zdůrazněnými ve dne hrou stínů na fasádě a v noci působivou iluminací, bude ozdobou siluety města. Eurovea Tower nabídne po dokončení v roce 2023 45 pater, 389 rezidencí (z toho 20 luxusních bytů a mezonetů), unikátní výhledy na celé město, vysoký standard, exkluzivní lobby, obchodní prostory, přechod suchou nohou do shoppingu a dostatek parkování. V projektu studia GFI našlo uplatnění 3500 m3 tvárnic Ytong, 400 m3 tvárnic Silka a 300 m3 desek Multipor. „Jako výrobce jsme samozřejmě rádi, že na tomto technicky, architektonicky a urbanisticky mimořádném projektu se uplatní celý náš sortiment. Výhody pórobetonových tvárnic Ytong jsou slovenským architektům a investorům dobře známé a nás těší, že k jejich dobrému jménu se přidala i značka vápenopískových tvárnic Silka, která vyniká skvělými akustickými a statickými vlastnostmi a značka minerálních izolačních desek Multipor, které se nám podařilo na tomto projektu prosadit na základě našich služeb Xella blue.sprint.“ říká Ing. Peter Markovič, generální ředitel společnosti Xella CZ/SK.


Sdílejte tento článek

.