Newsroom

Mimořádný zájem vyvolala vizovická procházka tradičním i současným řemeslem

Procházka tradičními, ale i současnými řemesly, které patří k životu na Valašsku, byla hlavním tématem dvoudenní akce, pořádané Nadačním fondem Řemeslo pomáhá, MAS Vizovicko a Slušovicko o.p.s. a Domem kultury Vizovice.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Nadační fond Řemeslo pomáhá a podporuje svou aktivní činností osvětu stavebních řemesel a technologií a činí tak ve spolupráci s partnery z oblasti stavebnictví. Jedním z nich je i společnost Xella, která projekty z oblasti architektury a stavebnictví, určené dětem i středoškolským a vysokoškolským studentům, dlouhodobě a systematicky podporuje.

První část akce „Tradice, řemesla a život na Valašsku“ se uskutečnila ve Vizovicích v pátek 17. března 2023 a byla určena pouze pro základní školy z celého regionu Valašska. V sobotu se brány do světa řemesel otevřely pro širokou veřejnost. Celkový zájem dětí a jejich rodičů o tento projekt předčil všechna očekávání organizátorů.

Děti si zkoušely jak středověká, lidová, tak současná řemesla a s profesionály z oboru jim to šlo samo. Nejen, že si postavily dům, vyrobily vlastní hřebík, smontovaly vypínač, navrhly svou vlastní botu, přišily knoflík, ale také si odnášely spousty vlastních výrobků domů. Cílem bylo představit široké veřejnosti a hlavně dětem, jak se na Valašsku žilo, bydlelo, jaké tradice se dochovaly a na co pomalu zapomíná.

Stanoviště prezentující výstavbu domu z pórobetonu Ytong bylo jedním ze 13 stanovišť, prezentujících 13 různých řemesel. Po oba dny si děti zkoušely stavět z pórobetonu Ytong vlastní domeček. Mohly si také vyzkoušet další dovednosti profesí kovář, tesař, dráteník, řezbář, pokrývač, ale také zdobit kraslice, vyrobit si figurku z vizovického těsta, nebo zkusit navrhnout oděv.

Akce bude pokračovat 13.5. 2023 v Hradci Králové pod názvem Nábřeží řemeslníků.


Sdílejte tento článek

.