Newsroom

Moderní bytová výstavba v Plzni – systémové řešení pomocí značek Ytong, Silka, Multipor

Plzeň se jako čtvrté největší české město rovněž potýká s nedostatkem dostupného městského bydlení a poptávka je zejména po menších bytech. Společnosti Interstav Všeruby se podařilo na ni efektivně reagovat a získali pozemek u stávajícího sídliště na ulici Lábkova.

®
®

Dominik Rašek •

Plzeň se jako čtvrté největší české město rovněž potýká s nedostatkem dostupného městského bydlení a poptávka je zejména po menších bytech. Společnosti Interstav Všeruby se podařilo na ni efektivně reagovat a získali pozemek u stávajícího sídliště na ulici Lábkova. Navázali tak na zdejší výstavbu, ovšem za použití mnohem kvalitnějších stavebních materiálů, než které se používaly v časech, kdy sídliště rostlo. Vybudovali zde cenově přijatelné bydlení na místě s rozvinutou infrastrukturou a v bezprostřední blízkosti centra. Po dobrých zkušenostech s realizací ze systému Ytong zde využili od stejného dodavatele i vápenopískové tvárnice Silka a zateplení Multipor. Ověřili si tak v praxi, že systémové řešení je výhodné po stránce stavební, ale také z hlediska celkové hodnoty nemovitosti, kterou ocení jednotliví majitelé.

Interstav Všeruby je menší realizační firma, která dokázala energeticky úsporné malometrážní byty zákazníkům nabízet za zhruba 33 000 Kč za m². Jednotliví klienti mohli do výsledné podoby bytu zasahovat již v průběhu výstavby – dispozice byla pojata jako volná a budoucí majitelé tak mohli ovlivnit i umístění příček. Podle jejich přání byly realizovány také koupelny, dveře a další prvky.

Jako stavební materiál byl zvolen Ytong – realizační firma s ním má letité zkušenosti. Jejich zaměstnanci s ním dovedou efektivně pracovat, mají v dvacetileté praxi ověřeno, že tyto konstrukce jsou dlouhodobě spolehlivé a funkční. Právě optimální využití pracovních sil vlastních zaměstnanců a plynulost prací bez čekání na další realizační firmy bylo jedním z důvodů, proč se rozhodli použít i další možnosti systémového řešení výrobce. Plynulost dodávek materiálu je v praxi často cennou úsporou času a usnadní organizaci stavebních prací. Použití materiálu stejného složení přispívá celkové kvalitě provedení stavby, eliminuje rizika chyb a napomáhá vytvářet optimální tepelněizolační vlastnosti domu. Proto zvolili kombinaci Ytong, Silka a zateplení Multipor.

„Veškeré naše stavby, což byly dosud zejména rodinné domy či maximálně třípodlažní bytové domy, jsme realizovali z Ytongu Lambda bez zateplení. Když se nám naskytla příležitost realizovat developerskou výstavbu domů o šesti nadzemních podlažích, rozhodli jsme se po předchozí konzultaci s projektantem, statikem a zástupci Ytongu tento projekt, který byl původně navržen z jiného stavebního materiálu, přepracovat a využít kompletní stavební systém a kromě Ytongu použít i Silku a Multipor. K tomuto rozhodnutí nás vedly letité zkušenosti s tímto materiálem, a i ekonomické důvody,“ uvádí ke svému rozhodnutí za developery stavbyvedoucí projektu Jiří Kotva.

Kombinace značek stejného složení a různého účelu v praxi

Obvodové stěny prvního až třetího patra jsou postaveny z tvárnic Ytong Statik Plus tl.375 mm, čtvrté až šesté patro pak pokračovalo tvárnicemi Ytong Statik tl.375 mm. Ze sortimentu tohoto systému jsou i příčky Ytong Klasik, použité v šířkách 100 a 150 mm. Systémové řešení Ytong-Multipor se podílí na výsledných vynikajících tepelněizolačních vlastnostech bytů a díky paropropustnosti zajišťuje trvale zdravé klima uvnitř bytů. U příček pak majitelé ocení snadnou instalaci zařizovacích prvků či instalaci rozvodů.

Vnitřní stěny byly realizovány z vápenopískových tvárnic Silka, zejména proto, že splňují i vysoké požadavky na statiku a akustiku. Silka má stejné složení jako Ytong, svou únosností až 20 MPa se však více podobá betonu. Často se používá u staveb se zvýšenými nároky na protihlukovou ochranu – již tvárnice o tloušťce 180 mm splňují normu pro 53 dB, příčka tloušťky 100 mm pak s rezervou odpovídá útlumu pro akusticky chráněnou místnost. Dalším praktickým plus je protipožární odolnost Silky, řadí se stejně jako Ytong mezi materiály A1, které jsou nehořlavé. Má také výborné tepelně-akumulační vlastnosti.

Pro vnější zateplení byly zvoleny minerální desky Multipor, jejichž složení je obdobné jako u pórobetonu. Velkou výhodou tohoto zateplovacího materiálu je proto i v tomto případě nehořlavost (patří do třídy A1). Pro obyvatele bytového domu je velmi praktické to, že tento materiál je tvarově stálý a odolný proti hmyzu, ptákům a plísním. Kombinací těchto materiálů získali bydlení, splňující požadavky na zdravé, úsporné bydlení, jehož hodnota se ani z dlouhodobého hlediska neztrácí a investice do tohoto bydlení je trvale hodnotnou.


Sdílejte tento článek

.