Newsroom

Nízkoenergetická a pasivní výstavba

Projekt energeticky úsporného bydlení blízko přírody oslovil několik rodin z místního sídliště. Prodali byt a nedávno se přestěhovali do nového. Někteří z nich dokonce získali dotaci pro pasivní výstavbu.

®

Dominik Rašek •

Na začátku byl pozemek ve svahu na okraji Uherského Brodu. Firma ARCHIKA s.r.o. se rozhodla jej koupit a dát tak práci svým patnácti zaměstnancům, kterou by pro ně jinak na zimní období neměla. Vznikl tak developerský projekt, který nabízel už hotové domy v různých fázích před dokončením. Projekt energeticky úsporného bydlení blízko přírody oslovil několik rodin z místního sídliště. Prodali byt a nedávno se přestěhovali do nového. Někteří z nich dokonce získali dotaci pro pasivní výstavbu.

Projekt:Archika s.r.o.
Realizace a investor:Archika s.r.o.
Prvky z Ytongu:Systém stavebních komponentů byl použit u jednotlivých domů individuálně podle nároků budoucích majitelů.

Výchozí pozemek byl rozdělen do zhruba 400 m2 – 750 m2 velkých parcel. Domky jejich majitelé pořídili včetně pozemku v ceně od tří do čtyř a půl milionu korun v závislosti na velikosti pozemku, energetickém standardu a náročnosti na vnitřním standardu vybavení a zařizovacích prvků. Jedno mají ale všechny společné – jsou z Ytongu.
Tento stavební systém komponentů je oblíbený u laiků i stavebních firem. Zde rozhodovala kromě tepelněizolačních vlastností i rychlost výstavby – bylo potřeba projekt stihnout za poměrně krátké období, vzhledem k plánovanému budoucímu vytížení firmy na jiných zakázkách.

Přesné zdění a výborné tepelněizolační vlastnosti

Zdění s Ytongem je velmi přesné a vytváří homogenní celek. Právě homogenita a neprůvzdušnost základního materiálu se podílí na výsledných tepelněizolačních vlastnostech hotového zdiva. Tvárnice na sebe přesně navazují plnými plochami bez systematických dutin a používá se pouze minimum tenkovrstvé zdicí malty, proto je obálka domu těsná. Tepelněizolační vlastnosti Ytongu jsou rovněž jednou z velmi ceněných výhod materiálu. Dosahuje jich proto, že jeho struktura je plná drobných vzduchových pórů, které tvoří izolant.

„Náš personál byl proškolen přímo u výrobce a získali jsme jejich certifikaci. Oceňujeme přesnost, jíž díky tomuto materiálu dosahujeme a také to, že tvoří minimum odpadu. Ověřili jsme si v praxi dobré izolační vlastnosti a také je pro nás cenné to, že k dispozici jsou kvalitní a nezavádějící projekční podklady, včetně katalogu systémových detailů a v případě netypických individuálních řešení je k dispozici přímá podpora výrobce,“ říká k výběru materiálu Ing. Vít Borýsek, jednatel společnosti.

Všechny domy jsou nízkoenergetické nebo pasivní, jejich provozní náklady jsou proto příznivé. K celkovým úsporám patří i to, že zde odpadly investice do zavedení plynu. Majitelé mají buď tepelná čerpadla, nebo elektrické kotle napojené na rozvody podlahového topení. Jsou tak na dodávkách plynu zcela nezávislí, odpadá řada rizik i povinností s údržbou.

Proč se rozhodnout pro pasiv?

U domu, který splní požadavky na pasiv, je velmi kvalitní již projektová příprava. Velmi úzce se na v přípravě projektu spolupracuje s energetickým specialistou a pečlivě se posuzují a optimalizují případná kritická místa. Je zde zaručen tepelný komfort skutečně ve všech částech domu, kde by mohlo být pocitově chladněji. Obálka domu je dokonale projektovaná tak, aby nevznikala místa úniku tepla ani tepelné mosty. Doprovodným, ale rovněž zásadním bonusem, pasivních domů je kvalita vnitřního prostředí, kdy díky automatické výměně vzduchu nedochází k překračování limitů oxidu uhličitého, radonu ani dalších chemických látek běžně používaných v materiálech pro zhotovení interiérů. Výměna vzduchu probíhá samozřejmě přes rekuperační jednotku, která dokáže podstatnou část tepla z odpadního vzduchu vrátit zpět do domu ohřátím přiváděného čerstvého vzduchu. Ve výsledných užitných vlastnostech domu se tento komplexní přístup vyplatí. Samozřejmě nejpodstatnějším faktorem, proč stavět pasivy, je celková finanční úspora.

Jaké jsou náklady stejně velkých domů ve srovnání nízkoenergetického a pasivního domu?

Dům 4kk o rozloze 140 m² obytné plochy v nízkoenergetickém standardu, s elektrickým topením a krbovými kamny, za vytápění a přípravu teplé vody zaplatí asi 27 000 Kč. Za provoz domácnosti zaplatí rovněž 10 000 Kč za elektřinu, měsíční náklady tak činí asi 3 000 Kč. Stejný, ale pasivní dům, vybavený tepelným čerpadlem, má náklady na vytápění a přípravu teplé vody asi 10 000 Kč ročně. Dalších asi 9 500 Kč stojí elektrická energie na provoz domácnosti. Celkové měsíční náklady tak činí asi 1 600 Kč. Opět stejný dům v pasivu, vybavený navíc slunečním kolektorem, pak za vytápění a teplou vodu zaplatí asi 6 000 Kč a rovněž 10 000 Kč za provoz domácnosti. Jejich měsíční náklady jsou necelých 1 400 Kč.

Je investice do pasivu návratná?

V případě výstavby v Uherském Brodě nepochybně. Náročná příprava se vyplatila a někteří majitelé získali na pasivy dotaci v rozmezí 400 000 až 550 000 Kč. Zde roli zprostředkovatele celého procesu získání dotací převzal sám developer. Připravil potřebnou dokumentaci pro energetické posudky, kontroly a výsledné schválení. Výsledkem je kvalitní stavba s nízkými provozními náklady a velmi dobrými předpoklady, aby splnila i budoucí nároky na energetický standard i kvalitu bydlení. Rodiny, které se rozhodly vyměnit sídlištní byt za dům, nyní získaly bydlení s nízkými provozními náklady a v příjemné lokalitě. Jsou připraveni na zvyšující se ceny energií a navíc bydlí v sousedství lidí, které si přáli. To vše dělá z výstavby v Uherském Brodě opravdu zdařilý projekt.


Sdílejte tento článek

.

Články

Mohlo by vás zajímat