Newsroom

NOVÁ ZDICÍ TVÁRNICE YTONG LAMBDA YQ 500 MM PDK

Novinkou v sortimentu společnosti Xella je inovovaná pórobetonová tvárnice YTONG Lambda YQ 500 mm PDK (pero + drážka + kapsa), se kterou může stavebník dosáhnout nejlepších parametrů obvodového zdiva v jedné vrstvě. Při tloušťce zdiva 500 mm nabízí tvárnice návrhový součinitel prostupu tepla Uu = 0,162 W/(m2.K) a lze tak s ní stavět domy s téměř nulovou spotřebou energie i bez dodatečného zateplení.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Inovovaná tvárnice s perem, drážkou a kapsou má rozměry 499 x 500 x 249 mm (délka x šířka x výška) nabízí ve srovnání s hladkou tvárnicí nižší spotřebu malty. Nižší je i pracnost při zdění: na metr čtvereční stačí menší počet tvárnic.

Při založení stěny o tloušťce 500 mm je doporučeno použít na patu zdiva tvárnice Ytong s tloušťkou 375 mm. „První řadu tloušťky 375 mm v 500 mm silné stěně doporučujeme pro dvoupodlažní domy dělat ze zdiva Ytong Standard a pevnějšího, pro domy s více než dvěma podlažími je třeba použít zdivo Ytong Univerzal nebo pevnější.“ říká Ing. Martin Mihál, vedoucí technického oddělení Xella CZ/SK.

Samozřejmostí je i u této tvárnice široká nabídka řešení konstrukčních detailů, např. otvorů s nosným překladem, s YQ-U profilem nebo otvorů s betonovými překlady. Na stránkách www.xella.cz si zájemci mohou stáhnout kromě představení systému YQ také produktové listy, stavební postupy a prohlášení o parametrech tvárnic Ytong Lambda YQ.


Sdílejte tento článek

.