Newsroom

Pasivní výstavba bez zateplení s tepelně aktivovanou základovou deskou

Rodinný dům ze systému Ytong je příkladem ekonomického a inovativního stavění – jednovrstvý pasivní dům byl postaven svépomocí a majitel na něj čerpal dotaci Zelená úsporám.

®
®

Dominik Rašek •

Rodinný dům ze systému Ytong je příkladem ekonomického a inovativního stavění – jednovrstvý pasivní dům byl postaven svépomocí a majitel na něj čerpal dotaci Zelená úsporám. Projekt představuje v praxi zajímavé řešení vytápění termicky aktivované základové desky a použití kompletního systému Ytong. Svými nízkými náklady a mimořádně úsporným, komfortním provozem je tento projekt uživatelsky příznivým řešením.

Rozloha:užitná plocha 170 m², garáž 39 m²
Počet funkčních jednotek:jedna BJ 5kk pro 4 osoby
Spotřeba energie na vytápění:12 kW/m rok (25.000,- Kč)
Autor projektu:Ing. arch. Vilém Čech, Ing. Petr Mareček

Stavebník se svou manželkou měli jasný a naštěstí shodný cíl. Chtěli v krátkém čase postavit moderní rodinné sídlo, které poskytne nadstandardní komfort a bude mít i prostory pro hosty. Součástí jejich představ byla i jasně definovaná cena – dům nesmí být dražší než standardní srovnatelné domy. Dalším požadavkem bylo, aby byl postaven z jednotného, pokud možno kompletního stavebního systému. Navíc musí být vhodný pro stavbu svépomocí, protože se rozhodli stavět za přispění laiků i odborníků z řad známých a příbuzných. Systém Ytong nabídl kompletní řešení všech dílů včetně stropů a střechy, jeho použití u laických stavebníků je již bohatě ověřené. Právě pro tento typ stavění je Ytong ideální, navíc investoři mohou využít celou řadu odborných poradenských služeb ve všech fázích projektu a výstavby.

Zadavatelé také velmi pečlivě hodnotili nejen otázku pořizovacích, ale také provozních nákladů. Kromě toho ale ve svých představách šli na rozdíl od většiny současných stavebníků ještě o něco dále. Uvědomovali si rizika vyplývající ze špatného vnitřního prostředí, vysokého obsahu CO2 v utěsněných prostorách, vysoké vlhkosti a s tím spojeného nebezpečí bujení plísní. Proto je součástí projektu řízené větrání s rekuperací a filtrací, centrální vysavač a povrchy ploch nenáročné na údržbu. Těmto požadavkům odpovídal i výběr materiálu pro hrubou stavbu. Ytong přirozeně reguluje vlhkost a zabraňuje vzniku plísní. Použití systému jako celku umožňuje postavit homogenní hrubou stavbu bez tepelných mostů a masivní střecha zabraňuje letnímu přehřívání. Optimálně navržený pasivní dům jim navíc poskytne v rámci programu Nová zelená úsporám státní dotaci v celkové výši 485 000 Kč.

Seznamte se s materiály a technickým řešením

Budova je založena na pěnovém skle o síle 500 mm. Na ní je železobetonová deska tloušťky 250 mm, jejíž jádro je termicky aktivováno. Vyztužena je armovací sítí 100 x 100 x 8 mm při obou površích. Obvodové nosné zdivo je z materiálu Ytong Theta + 1,8 – 300 v tloušťce 0,500 m bez zateplení. Vnitřní nosné zdivo tvoří Ytong P2 – 500 v tloušťce 250 mm, příčky Ytong P4 – 500 tloušťky 100 mm a Silka S 20 – 2000 tloušťky 100 mm. Silka je materiál od stejného výrobce a stejného složení, vyniká akustickými vlastnostmi a únosností. Konstrukci stropu nad I. NP tvoří systémový strop Ytong Ekonom tloušťky 250 mm.

Klasická konstrukce podlahy v I. NP je vynechána, přímo na leštěném povrchu základové desky je položena dřevovláknitá kročejová izolace a vinylová podlaha. Ve II. NP je položen parket z lamina s integrovanou kročejovou izolací. Konstrukci střechy tvoří střešní systém Ytong Komfort tl. 0,20 m, zateplený grafitovou EPS deskou tloušťky 300 mm. Střešní krytina je z tvrdého betonu cihlové barvy, vnitřní omítky sádrové tenkovrstvé. Výplně otvorů budou hliníko-dřevěné s trojitým zasklením. Vnější tepelná omítka je navržena v tloušťce 30 mm. Vytápění řeší systém termické aktivace betonové základové desky, zdrojem je tepelné čerpadlo země-voda o výkonu 3 kW, doplněné tepelnou spirálou pro nárazové spotřeby. Větrání je řízené rovnotlaké s protiproudovou rekuperací v hvězdicovém systému. Hrubou stavbu realizoval investor svépomocí, včetně stropu a střechy, základovou desku ve spolupráci s odbornou firmou.


Sdílejte tento článek

.