Newsroom

Pohled do budoucnosti – umělá inteligence pomáhá zvyšovat bezpečnost na pracovišti ve výrobním závodě Xella Hrušovany

Protože bezpečnost byla a je v našich závodech na prvním místě, zavedli jsme v naší výrobě v Hrušovanech u Brna novou technologii chytrého vidění od společnosti Invanta. Tato tehnologie posouvá ochranu zdraví zaměstnanců na další úroveň.

XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

“Někdy nás snaha o vyřešení zdánlivě neřešitelného problému může dovést k poznání zcela nových možností. Stejně tomu bylo i v případě použití chytrého vidění v našem závodě. Když se v roce 2021 rozjel projekt technical assesment, tak jsem nečekal, kam až nás to v Hrušovanech ve výsledku dovede.“ říká Zdeněk Ovečka vedoucí závodu Hrušovany u Brna.

V závodě v Hrušovanech jsou bezpečnost a ochrana zdraví vždy na prvním místě a důsledně se jimi zabýváme prostřednictvím pravidelných a systematických opatření již několik let. Přesto nám provedený technický audit ukázal místa, která již nevyhovují a je potřebné je zlepšit. Jedním z bodů, na který audit upozornil, byla potřeba zabezpečit venkovní prostory, kde se prázdné palety dávkují pro balící linku a odebírají se palety s hotovými výrobky.

V minulosti jsme se pokoušeli zabezpečit tyto oblasti pomocí světelných závor, které často nefungovaly kvůli létajícímu hmyzu, padajícímu listí, dešti, a dokonce i silnému slunečnímu světlu. Naši řidiči vysokozdvižných vozíků navíc potřebovali standartně do oblasti vjíždět a následný proces resetování, který vyžadoval jejich výstup z kabiny, výrazně zpomaloval provoz. S žádostí o řešení jsme se obrátili na naše stálé dodavatele, ale bez úspěchu.

Až na veletrhu Amper v Brně jsme konečně našli řešení. Tam jsme se seznámili s inovativní mladou společností Invanta, která se specializuje na využití technologie „chytrého vidění“ pro zajištění bezpečnosti v průmyslových provozech. Jejich řešení nás okamžitě zaujalo, a protože jsou z Brna, domluvili jsme si s nimi o dva týdny později schůzku přímo v našem závodě. Po prohlídce areálu společnost Invanta navrhla řešení, které jsme mohli s podporou bezpečnostního oddělení společnosti Xella implementovat. ” U novátorských projektů, jako je tento si velmi cením podpory výrobního teamu, Právě tato spolupráce je klíčem k úspěšnosti, se kterou v Hrušovanech realizujeme naše projekty.” zdůrazňuje Zdeněk Ovečka.

Řešení společnosti Invanta je součástí nové generace průmyslové bezpečnosti řízené umělou inteligencí. Pomocí technologie „chytrého vidění“ je systém schopen v reálném čase identifikovat potenciální nebezpečí a upozornit obsluhu, aby přijala vhodná opatření a zabránila vzniku nehod. Systém dokáže detekovat celou řadu potenciálních nebezpečí, včetně osob nebo předmětů. Díky využití strojového učení se systém také dokáže v průběhu času přizpůsobovat a zlepšovat, čímž se stává přesnějším a efektivnějším při odhalování potenciálních nebezpečí. Tento typ technologie rychle rozvíjí oblast průmyslové bezpečnosti a my jsme rádi, že toho můžeme být součástí.

Dnes je zařízení již nainstalováno a v provozu, a přestože je třeba provést ještě několik drobných úprav, již nyní vidíme konkrétní výsledky.


Sdílejte tento článek

.

Články

Mohlo by vás zajímat