Newsroom

Pórobeton Ytong je součástí unikátní výstavy v Muzeu umění Olomouc

Přijměte pozvání na unikátní výstavu Objem duše, která v Muzeu umění v Olomouci představuje až do 14. ledna 2024 to nejlepší ze zdejší sbírky soch, a to napříč epochami a staletími. Podstavce pro sochy byly vytvořeny ze zapůjčených tvárnic Ytong od společnosti Xella. A protože Ytong je udržitelný materiál, po skončení výstavy bude možné všechny naše tvárnice znovu použít jako tradiční stavební materiál.

Petra.Cleary •

Za toto originální spojení umění a stavebního materiálu patří poděkování Ing. Martinu Nešporovi, který celou spolupráci domluvil, a navíc také zorganizoval proces zápůjčky přes lokální stavebniny. Zajímavostí je také skutečnost, že náš pórobeton bylo potřeba ještě před instalací vysušit tak, aby byl co nejlehčí. Důvodem byly statické požadavky výstavní síně. Jednoduchá nebyla ani logistika – téměř 800 ks tvárnic Ytong bylo potřeba přeskládat na menší palety a dopravit je přes terasu historické budovy do výstavního prostoru.

Muzeum umění vlastní přes 1300 sochařských děl a ve svém největším výstavním prostoru Trojlodí představuje v osmi kapitolách stovku těch nejvýznamnějších exponátů – skulptur, reliéfů i objektů. „Návštěvníci mohou spatřit díla klasiků první poloviny 20. století, jako jsou František Bílek, Otto Gutfreund, Vincenc Makovský, Josef Mařatka, Jan Štursa či Hana Wichterlová a další. Poválečné umění až po současnost reprezentují například Hugo Demartini, Rudolf Chorý, Eva Kmentová, Jiří Kolář, Stanislav Kolíbal, Karel Malich, Zbyněk Sekal, František Skála, Aleš Veselý nebo Jan Wojnar,“ vypočítává Michal Soukup, kurátor sochařské sbírky MUO a dodává: „Do výběru jsme zařadili také regionální autory, kteří v celkové konfrontaci své tvorby snesou srovnání s ostatními umělci.“

Výstava Objem duše tak představuje nejen poutavou cestu za uměním, na které můžete obdivovat mistrovská díla a objevovat zdejší umělecké klenoty. Společně s inspirací vám návštěva Muzea umění Olomouc nabídne také zajímavý pohled na využití pórobetonových tvárnic Ytong. Ty i v prostorách olomouckého muzea okouzlí diváky svou přesností a kvalitou. Kombinace surového stavebního materiálu s krásou skulptur, reliéfů a dalších objektů vytváří pozoruhodný a unikátní výsledek.

Výstava navíc není jen estetickým zážitkem, ale také příležitostí k zamyšlení se nad významem udržitelnosti. Veškerý použitý materiál Ytong bude po skončení výstavy znovu použit ke svému původnímu účelu – na stavbu. Přijďte si i vy užít umění, objevovat nové rozměry a přispět k udržitelnější budoucnosti. Ytong si s uměním rozumí!

Podrobnější informace o výstavě Objem duše v Muzeu umění Olomouc najdete zde.


Sdílejte tento článek

.