Newsroom

Příklad zdařile rekonstrukce rodinného domu ve Vážanech nad Litavou s materiály Ytong a Multipor

Rekonstrukce hrají stále významnější roli v bytové i nebytové výstavbě. Rekonstruují se domy, dosavadní kanceláře a průmyslové budovy dostávají nový účel, zastaralé komerční budovy se modernizují. A společnost Xella na tento trend reaguje a má v nabídce stavební materiály pro všechny velké i malé rekonstrukční projekty.

®
®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Pórobetonové stavební prvky Ytong a vápenopískové tvárnice Silka jsou spolu s prodyšnými izolačními deskami Multipor vhodné pro projektové i individuální renovace. S těmito produkty je možné zvýšit komfort bydlení a udržitelnost i ve stávajících budovách. Stávající budovy lze snadno rozšířit nebo dispozičně přeskupit pomocí pórobetonových prvků stavebního systému Ytong, které jsou lehké, přesné a snadno opracovatelné. I díky těmto vlastnostem jsou to ideální stavební materiály pro rekonstrukce. Vápenopískové tvárnice Silka dokáží výrazně zlepšit akustiku, izolační desky Multipor zajistí vysoký tepelný komfort a zdravé klima v dome. S materiály Ytong. Silka a Multipor tak může investor flexibilně a snadno renovovat, snižovat energetickou náročnost, zlepšovat komfort bydlení v oblasti akustiky a vnitřního klimatu a zvyšovat požární bezpečnost objektu.

Názorným příkladem je využití stavebních materiálů společnosti Xella na dostavbu proluky u rodinného domu v obci Vážany nad Litavou na Vyškovsku. Tu navrhl pan Karel, architekt a současně majitel domu, s cílem vytvořit nový ateliér pro jeho paní (také architektku) a pro dceru malířku. Systém Ytong vybral pro jeho typické vlastnosti – originální pórobeton Ytong je klasikou mezi stavebními materiály a nabízí vysoký standard tepelné izolace, mimořádnou stabilitu a odolnost, snadnou manipulaci a zpracování, je nehořlavý a zajišťuje příjemné vnitřní klima a trvalou hodnotu stavby. Novostavbu nebo rekonstrukci nedělá podle svých slov na dvacet nebo na padesát let, ale aby vydržela sto či dvě stě let. Majitel a autor projektu v jedné osobě ocenil i komplexnost stavebního systému Ytong – do dostavby začlenil kromě tvárnic také strop Ytong Ekonom a masivní střechu Ytong Komfort. Na zateplení použil ekologické tepelněizolační desky Multipor. Obvodové zdivo dostavby je vyzděno z tvárnic Ytong tloušťky 300 mm, stěny jsou z vnější strany zateplené deskami Multipor 200 mm. Strop Ytong Ekonom má tloušťku 250 mm. Deskami Multipor je zateplena i masivní střecha Ytong Komfort (200 mm).

„Multipor jako tepelně-izolační materiál je v podstatě stejný jako zdicí materiál, ale desetkrát lehčí, desetkrát víc napěněný. Jinak je to zase čistě přírodní písek, vápno, cement, který se za těch sto let, až ta stavba doslouží, dá snadno recyklovat. Výhodou, a podle mě největší, je, že jsme použili na celou dostavbu včetně zateplení jeden materiál. Navíc takový, který se chová na všechny strany stejně, především tepelně-technicky.“ říká pan Karel a dodává: „Z pohledu projektanta je to asi podobně složité vyprojektovat masivní strop a střechu Ytong jako projektovat jakoukoliv jinou, ale u Ytongu jsme nemuseli dělat statický výpočet, protože ten dodává firma Xella zdarma v rámci dodávky své střechy a stropu. Z tohoto pohledu to proto bylo projekčně trošku jednodušší. V systému Ytong se dá stavět svépomocí velice dobře, ale každopádně je potřeba mít kvalitní projekt a využívat technickou podporu výrobce a dodavatele systému.“


Sdílejte tento článek

.