Newsroom

Rodinný dům na Vysočině

Stavbu rodinného domu svépomocí řada investorů upřednostňuje z několika důvodů – kromě úspor za práci stavební firmy to bývá přání vzít práci doslova do svých rukou či financovat stavbu postupně bez velkých finančních úvěrů.

®

Dominik Rašek •

Stavbu rodinného domu svépomocí řada investorů upřednostňuje z několika důvodů – kromě úspor za práci stavební firmy to bývá přání vzít práci doslova do svých rukou či financovat stavbu postupně bez velkých finančních úvěrů. Do tohoto dobrodružství se pustili mladí manželé z Vysočiny a vybrali si Ytong.

Projekt:Projekt II v.o.s.
Realizace:svépomocí
Rozměry:pozemek 1119 m², zastavěná plocha 143m²,
Plánované náklady na stavbu:2,5 mil. Kč
Prvky z Ytongu:Obvodové zdivo: Lambda+ P2-350 tl. 450 mm
Vnitřní nosné zdivo: tvárnice P4-500 tl. 300 mm
Příčkovky: P2-500 tl. 150 a 100 mm nosné i nenosné překlady Ytong

Kromě jednoduchého a rychlého stavění je přesvědčily i tepelněizolační vlastnosti materiálu. Rozhodli se pro jednovrstvé zdění bez zateplení. Toto řešení zkrátí čas výstavby a stavba splní jednu z podmínek pro nízkoenergetické domy. Navíc odpadají rizika, která vznikají při kontaktu dvou různých materiálů – zdiva a zateplení. Při stavbě využili také poradenské podpory od Ytongu a odborných služeb. Na jejich zkušenosti jsme se zeptali přímo investora a zároveň stavitele domu.

Proč jste se rozhodli pro stavění s Ytongem?

S materiálem Ytong jsem se setkal před lety u kamaráda, ke kterému jsem jezdil na stavbu pomáhat. Materiál se mi už od začátku zalíbil. Snadno se s ním pracovalo, při zdění rychle přibýval. Za jeden den jsme měli obvodové zdi hotové až pod stropy. V té době jsem měl zkušenosti i s jinými druhy stavebních materiálů, během studia na střední škole jsem chodil na letní brigády k zednické firmě. Ale Ytong mě zaujal ze všech nejvíc, a proto jsem se rozhodl, že jednou budu stavět z něj.

Jaké jsou vaše zkušenosti se systémem Ytong? Prošel doslova vašima rukama, co byste o něm dalším zájemcům o svépomoc řekl?

S materiálem se nám celkově pracovalo dobře, na zdění je přesný. Dořezy jsme dělali ruční pilou a úhelníkem, což už vyžadovalo trochu snahy, aby byl řez rovný. Ale nebylo to nic, co by se nedalo zvládnout. Při vytváření drážek na instalaci rozvodů elektřiny, vody a odpadů jsme ve většině případů používali jen škrabku na pórobeton. Když bylo potřeba vyhloubit větší a hlubší drážku, museli jsme použít kladivo s majzlíkem nebo elektrické sekací kladivo. Vytváření drážek bylo celkově velmi jednoduché, škrabkou jsem měl drážky na elektřinu hotové za jedno odpoledne.

Využili jste při stavění odbornou podporu Ytongu?

Ze služeb, které Ytong nabízí, jsem využil výpočet materiálu a založení rohů stavby. Založení rohů stavby byla perfektní práce. Mistr od Ytongu zavolal, domluvili jsme se a přijel přesně na čas. Práce s ním probíhala rychle a profesionálně. Během dopoledne mi vše vysvětlil, doporučil mi spoustu užitečných rad a triků pro lepší a rychlejší práci.


Sdílejte tento článek

.