Newsroom

Svépomocí stavěný pasivní dům v Rohozci zajišťuje díky Ytongu tepelný komfort v létě i zimě

Obec Rohozec najdete v Polabské nížině mezi historickými městy Kutnou Horou a Čáslaví. V posledních letech se v ní i díky architektonickému studiu Harfen Ateliér, vedeného ing. Filipem Harvánkem, objevují novostavby rodinných domů, realizovaných z pórobetonu Ytong. Jedním z nových „přírůstků“ je i svépomocí stavěný dům, který bude po dokončení plnit požadavky kladené na pasivní domy.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Malebná, mírně zvlněná krajina v okolí Rohozce přímo láká k vycházkám, houbaření či cykloturistice. A také k rezidenčnímu bydlení. Nové domy na dohled empírového zámku Kačina v ní rostou jako houby po dešti. A lákání atraktivní lokality neodolal ani majitel jednopodlažního domu, který navrhl tým studia Harfen Ateliér. Ing. Filip Harvánek k jeho výstavbě říká: „Nový rodinný dům, nacházející se v prostorách Žehušického panství v Polabské nížině, disponuje pasivní obálkou budovy, ovšem z důvodu loňského vývoje cen na trhu se stavebním materiálem, nezbyly již na technologie, které by zajistily pasivní standard celého objektu, finanční prostředky. Ostatně je to patrné i z nedokončené fasády, která bude realizována až letos.“

Prvotním zadáním investorů, se kterým se na ateliér Harfen obrátili, bylo vytvoření bungalovu tvaru L s dispozicí 4+kk se zastavěnou plochou okolo 150 m2. „Když jsem poprvé uviděl předmětný pozemek, který disponoval dokonalým čtvercovým tvarem, který byl navíc naprosto rovinatý, hned se zrodila myšlenka tvar pozměnit. Nakonec nám z toho vyšel tvar domu do písmene T, který umožňuje otevření interiéru do více stran, s čímž souvisí i lepší průchod denního světla celým domem.“ dodává Filip Harvánek.

„Námi navrhované dispoziční řešení se od prvotního zadání v mnohém lišilo. Změny vyplynuly z toho, že jsme klienty v průběhu vyhotovení studie mnohem blíže poznali, a společně jsme zjistili, co rodina k pohodlnému životu opravdu potřebuje, a naopak co nikoliv. Samotné konstrukční i architektonické řešení se upravilo jasnému požadavku investorů, který zněl „chceme stavět svépomocí.“ vysvětluje Filip Harvánek.

Bungalov s valbovou střechou je postaven z pórobetonového stavebního systému Ytong, pro své akustické vlastnosti zde našly uplatnění i vápenopískové tvárnice Silka. Na obvodové zdivo použil investor tepelněizolační tvárnice Ytong Lambda YQ 450 mm, vnitřní nosné zdivo je z tvárnic Ytong Statik 300, příčky jsou z příčkovek Ytong Klasik tl. 125 mm. Jako akustické zdivo, které odděluje sociálně společenskou část od klidové, byly na rodinném domě použity tvárnice Silka 175 mm. Pozorné oko by na stavbě našlo i překlady Ytong a žaluziové kastlíky Ytong. Kromě stavebních prvků pracoval majitel domu i se zdícími a maltovacími směsmi Ytong, na stěnách jsou také interiérové a exteriérové tepelněizolační omítky Ytong.

„Nás jako autory projektu těší zejména velká spokojenost investora s materiály Ytong a Silka, oceňoval zejména poměr ceny a kvality. Stavba díky předloženým podkladům postupovala rychle a bez problémů. Ovšem největší nadšení je u pana majitele vidět z tepelněizolačních vlastností obvodového zdiva Ytong Lambda YQ 450 mm. A to z toho důvodu, že stavba se nachází v Polabské nížině, kde jsou poměrně teplá léta, přesto teplota v interiéru je po celý rok i bez klimatizace velice příjemná. Spokojenost je natolik veliká, že investor neváhal konstrukční systém a náš ateliér doporučit dále. V současné době v obci Rohozec tak dokončujeme už třetí projekt rodinného domu v systému tvárnic Ytong Lambda YQ.“ ohlíží se za stavbou Filip Harvánek a na otázku, jaké jsou jeho zkušenosti s Ytongem, odpovídá: „Veškeré materiály společnosti Xella musím vřele doporučit. Práce s nimi je rychlá, snadná, takže ideální na stavbu svépomocí. Náš atelier má sídlo v Tišnově, často tak využíváme služeb Centra hrubé výstavby v Brně na Kaštanové ul., které nabízí perfektní zázemí a podporu nejen projektantům, ale komukoliv, kdo chce z tohoto materiálu stavět. Podklady od Xelly jsou komplexní, v nadstandartním rozsahu a vždy se člověk má na koho obrátit. Výpočet potřebného materiálu je samozřejmostí, zhotovení kladečských schémat je rychlé a přesné, hodně užitečná je i možnost založení staveb zdarma. To je hned několik důvodů, proč stavět chytře, stavět s YQ.“


Sdílejte tento článek

.