Newsroom

Svépomocí stavěný rodinný dům v Šitbořicích je celý z Ytongu

Rodina paní Kamily bydlela v Brně a pro stavbu nového patrového rodinného domu si našla pozemek v jihomoravské obci Šitbořice. Dům chtěla stavět svépomocí a jako stavební materiál si vybrala pórobeton Ytong. Výstavbu jim významně usnadnila systémová nabídka Ytongu, takže z tohoto materiálu je nejen obvodové a vnitřní nosné zdivo, ale i příčky, překlady, schody, strop i střecha.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Paní Kamila měla jako člověk z oboru od počátku jasno jak ve volbě stavebního systému Ytong, tak i v produktech, které chtěla na nový rodinný dům použít. Na stavebním veletrhu v Brně proto navštívila expozici společnosti Xella a kontaktovala Ing. Elenu Lukáčovou, technickou poradkyni firmy Xella s žádostí o pomoc při řešení projektu. Dům si chtěla navrhnout sama, ale svépomocná výstavba domu se stropem a masivní střechou Ytong už vyžadovala promyšlený projekt, který hned od začátku zohlední použití jednotlivých stavebních prvků.

První poptávka přišla od paní Kamily přes náš web, potřebovala nacenit nabídku a konzultovat svůj projekt patrového rodinného domu. Už v té době uváděla, že chtějí s manželem stavět svépomocí, že budou chtít na obvodové zdivo použít tvárnice Ytong Lambda YQ 500 mm a že součástí stavby bude i náš strop a masivní střecha,“ vzpomíná na začátek spolupráce Ing. Elena Lukáčová. „Kolega Robert Vozdecký předal poptávku mně, důvodem byl zájem investorky o střechu Ytong Komfort, která vyžaduje zohlednit přítomnost střechy v projektu. Bylo zřejmé, že paní Kamila dobře zná výhody našeho systému i jednotlivých prvků včetně masivní střechy a že nemá obavy ani z výstavby svépomocí. O to snazší pak byla naše spolupráce, projekt jsme společně odladili tak, aby odpovídal po statické stránce a současně plně respektoval úvodní zadání paní majitelky a jejího manžela.

Jakmile byl projekt hotový, převzal za firmu Xella celou zakázku Robert Vozdecký, odborný poradce pro obchod. Jeho úkolem bylo zpracovat individuální cenovou nabídku, v průběhu výstavby dohlížet na dodávku materiálu a pomoci se službami poskytovanými pro jednotlivé stavební etapy. „Stavět svépomocí celý dům od sklepa až po střechu s našimi produkty je naprosto běžné, ale jsou chvíle a detaily, kdy stavebník ocení konzultaci a osobní přítomnost našich Ytong mistrů na stavbě. Na domě paní Kamily například pomáhali při založení rohů stavby, svou radu opakovaně poskytli také při realizaci masivní střechy Ytong Komfort.

Obvodové zdivo je z pórobetonových tvárnic Ytong Lambda YQ 500 mm, takže novostavba je i bez zateplení energeticky velmi úsporná. Absence dodatečného zateplení také snížila náklady na výstavbu a urychlila a výrazně usnadnila svépomocnou realizaci. Strop Ytong Ekonom má tloušťku 250 mm, a v ceně jeho dodávky byla kompletní dokumentace s výkresem skladby. Navíc je přesný, nevyžaduje dodatečné vyrovnání a pro svépomocnou výstavbu je ideální. Profese paní majitelky se odrazila i na promyšlené volbě masivní střechy Ytong Komfort. Vyšší hmotnost střechy sice vyžaduje individuální projekt, ale na druhé straně nabízí excelentní ochranu před přehříváním interiéru,
nulové riziko napadení plísněmi, hnilobou nebo hmyzem a vysokou požární odolnost. Výstavba masivní střechy svépomocí není tak častá, ale paní Kamila s manželem a přáteli to dokonale zvládli. Stavbu domu navíc usnadnily schody Ytong, které se dodávají nařezané na míru, snadno se instalují a hned po položení jsou pochozí.

Pro stavbu našeho domu jsme hledali materiál, ze kterého se dá stavět svépomocí, má dobré tepelněizolační a akumulační vlastnosti a nabízí systémové řešení hrubé stavby od základů až po střechu. To vše Ytong dokonale splňoval. S výrobky Ytong se nám pracovalo velmi dobře, všechny byly opatřeny návodem, pomohlo nám i založení rohů zdiva pomocí Ytong mistrů. Největší výhodou je podle nás snadná svépomocná výstavba, s Ytongem jsme díky jednoduché a snadné manipulaci ve dvou zvládli postavit celý dům.“ říká paní Kamila.


Sdílejte tento článek

.