Newsroom

Tvárnice Ytong Klasik a Ytong Statik na zdech a příčkách nových domů v lokalitě „Červený dub“

Zdejší jedno a dvoupodlažní rodinné domy navrhla a staví projekčně stavební kancelář KFJ s.r.o., která pří stavbě obou etap využívá všechny výhody stavebního systému Ytong.

®

Dominik Rašek •

Lokalita rodinných domů „Červený dub“ se rozkládá na západním okraji města Kostelec nad Černými lesy v poklidné části města, v přímé blízkosti lesa a sportovního areálu. Zdejší jedno a dvoupodlažní rodinné domy navrhla a staví projekčně stavební kancelář KFJ s.r.o., která pří stavbě obou etap využívá všechny výhody stavebního systému Ytong.

V rámci I. etapy tady vyrostly čtyři dvoupodlažní a tři jednopodlažních domy, v každém z nich jsou dvě samostatné bytové jednotky. U dvoupodlažních domů je přízemí řešeno jako společenská zóna a technické zázemí. Druhé podlaží je navrženo jako klidová zóna. V případě jednopodlažních domů jsou společenské a klidové zóny odděleny. V rámci II. etapy se staví devíti jednopodlažních domů. I v tomto případě je výstavba řešena formou domů se dvěma bytovými jednotkami.

Všechny domy jsou nízkoenergetické, zděné, s plochými střechami, vybavené rekuperací vzduchu a fotovoltaickými střešními panely. Vytápění domu je elektrické, podlahové. Ke každé bytové jednotce přísluší dvě parkovací stání, terasa a nádrž na dešťovou vodu. Lokalita je napojena na městský vodovod a splaškovou kanalizaci.

Obvodové stěny domů jsou vyzděny z pórobetonových tvárnic Ytong Statik tl. 250 mm, tytéž tvárnice jsou použity i pro vnitřní nosné zdivo. Mezibytové stěny jsou tvořeny dvěma vrstvami tvárnic Ytong Statik tl. 250 mm a 50 mm vrstvou polystyrénu XPS a splňují mezibytovou neprůzvučnost Rw= 54 dB. Příčky jsou z příčkovek Ytong Klasik tl. 125 mm, instalační předstěny budou z příček Ytong Klasik tl. 150 mm. Na atiku ploché střechy jsou použity tvárnice Ytong Statik 200 mm, překlady nad vnitřními nosnými stěnami a příčkami jsou řešeny systémovým řešením Ytong. Všechny použité zdící materiály Ytong vynikají dobrými tepelněizolačními vlastnostmi, snadným a rychlým zděním bez odpadu a identickými technickými vlastnostmi ve všech směrech.

Projekční stavební kancelář KFJ zabezpečuje svou projekční a stavební činností veškeré práce od počátečního záměru investora až po samotnou kolaudaci stavby. Lokalitu Červený dub si pro výstavbu vybrala kvůli její výborné poloze a dostupnosti do Prahy. Ve městě je škola, školka, praktický a dětský lékař a řada možností pro sportovní vyžití dospělých i dětí. Krásné prostředí a lesy v okolí Kostelce vybízejí k procházkám a houbaření.

Jaroslav Steinbach z projekční stavební kanceláře KFJ je hlavním stavbyvedoucím v lokalitě „Červený dub“ a u materiálů Ytong si cení přesnost a tím i rychlou a snadnou montáž: „S produkty firmy Xella se nám pracuje dobře, jsou přesné a snadno opracovatelné, práce s nimi je snadná a rychlá. Velmi kladně hodnotíme i spolupráci s firmou Xella. Máme k dispozici technika, statika, veškeré dodávky materiálu probíhají bez problémově a rychle.“


Sdílejte tento článek

.