Newsroom

V rodinném domě z Ytongu je během celého roku příjemné klima

Rodina paní Ludmily toužila po bydlení v domě. Do stavby se pustili v létě 2018 a po dvou letech se v květnu 2020 stěhovali do nového domu. Dispozici domu řešili nejdříve pro tři, ale během stavby se rodina rozrostla.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Prvorozený syn však své rodiče potěšil, protože velkoryse rozdělil svůj velký pokoj na polovinu a s velkou radostí se těšil na sourozence. Z původně uvažované dispozice tak vzniklo současné uspořádání ve formě 4+kk.

Dům je řešen jednoduše a hlavně funkčně – kromě velkého obývacího pokoje s kuchyní jsou v něm dva dětské pokoje a ložnice rodičů, ze které je přístup do vlastní koupelny a šatníku. Komfort rodiny zvyšuje druhá koupelna, nechybí ani technická místnost a spíž.

Dobrý tým byl základ úspěchu

„Měli jsme skvělého a trpělivého architekta pana Ing. arch. Romana Kminiaka, při stavbě byl pro nás velmi důležitý Ing. Tibor Viola ze společnosti Xella. Stavbu domu jsme si řídili sami, pomáhala rodina a blízcí přátelé. Řemeslníky a firmy, které na domě pracovaly, jsme vybírali na základě doporučení a neváhali jsme sednout do auta a podívat se na jejich práci. Můžeme jen konstatovat, že jsme měli štěstí na lidi. Korektní přístup a dobře provedená práce, pro nás to byla radost posouvat kontakt na chytré lidi dál. Samozřejmě jsme si hodně práce udělali i sami,“ říká paní Ludmila.

Po architektonické stránce se jedná o samostatně stojící jednopodlažní objekt s půdorysem do
písmene „L“, postavený ve dvou úrovních výšky stropů. Dům je nepodsklepený, s plochou
střechou v mírném spádu a je vybaven všemi druhy instalací. Celková zastavěná plocha je 152,115 m². Odbornou, konzultační, poradenskou činnost za společnost Xella zajišťoval Ing. Tibor Viola: „Konstrukční řešení rodinného domu tvoří systémové a komplexní řešení Ytong. Obvodové zdivo sestává z tvárnic Ytong Lambda YQ 450 mm, vnitřní nosné zdivo má tloušťku 250 mm a dělící příčky jsou 150 mm silné. Plochá střecha rodinného domu je řešena stropními nosníky a stropními vložkami 200 mm a 250 mm ve dvou výškových úrovních. Stavební realizace střechy proběhla podle kladečského plánu Ytong. Řešení překladů nad vnějšími výplněmi otvorů je kompletně zrealizováno Ytong překlady, kromě jednoho monolitického překladu a vnitřního průvlaku mezi obytnou a denní částí domu. Rovněž realizace atiky po obvodu ploché střechy je z Ytong tvárnic tloušťky 250 mm. Práce spojené s materiály Ytong byly od samého začátku realizovány našimi Ytong – mistry. Naši specialisté pomáhali Investorovi se založením rohů stavby, s vytažením kompletního zdiva a se střechou s atikou.“

K pórobetonu Ytong dovedly majitele vylučovací metodou jejich požadavky na nový dům

„Měli jsme jasná kritéria: jednoduchá manipulace, přesnost tvárnic, nechtěli jsme zateplovat, důležité pro nás bylo zdravé bydlení a Ytong navíc nabídl ucelený systém. Co však bylo nejdůležitější, k těmto našim požadavkům se přidal lidský faktor jménem Ing. Tibor Viola, díky kterému jsme získali výborné poradenství a servis,“ vysvětluje paní Ludmila.

Původní dispozice domu byla sice pro tři, ale už při plánování domu rodiče mysleli i na druhé dítě a současně na plnohodnotné bydlení pro každého člena rodiny. Jelikož se na základě svých kritérií rozhodli pro Ytong, použili ho na celé stavbě: od obvodového zdiva, přes příčky až po střechu. „Nakolik jsme se rozhodli, že dům nebudeme zateplovat, zvolili jsme tvárnice Ytong Lambda YQ 450 mm, doplněné na oknech o venkovní žaluzie, které výborně zabraňují přehřívání oken a v zimě jsou skvělým izolantem. V domě bydlíme dva roky a musím říci, že jsme zde velmi spokojeni, vděční a dělá nám radost, že jsme se rozhodli správně. Je úžasné, když si můžete v klidu posedět na terase, děti mohou vyběhnout do zahrady a každý má svůj prostor. A díky Ytongu je během celého roku v domě příjemné klima. Cítíme se tady jako doma a nevadí nám ani to, že je tu pořád co dělat.“ dodává s radostí v hlase na závěr paní Ludmila.


Sdílejte tento článek

.