Newsroom

Viladům Za Humny v Odolené Vodě a jednovrstvá obvodová stěna Ytong bez zateplení

Na velmi zajímavém místě poblíž Prahy staví společnost Flajsik s.r.o. z Prahy atraktivní, moderní a zároveň praktický dům, který rozhodně zaujme a bude výrazným architektonickým prvkem v této lokalitě. Jednovrstvý obvodový plášť viladomu bez zateplení je z pórobetonových tvárnic Ytong Lambda YQ.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Název projektu je odvozen od významného krajinného prvku Za humny, což je malý nenápadný vršek, obklopený zástavbou nových rodinných domů při západním okraji Odoleny Vody. Pro budoucí obyvatele tří domů a menšího ateliéru, které jsou součástí viladomu firmy Flajsik, tak nabídne atraktivní místo k procházkám.

Nový objekt je koncipován s důrazem na maximum soukromí a kvalitu bydlení. Každá část viladomu je pootočena o 90° a poskytuje tak maximum soukromí v zahradě. Všechny jednotlivé domy jsou stavěny samostatně. Tři domy jsou řešeny velmi podobně – každý má dvě podlaží s dispozicí 4+kk a užitnou plochu 116 m2, sklepní prostor 12 – 18 m2, jedno zastřešené parkovací místo a jedno parkovací místo na pozemku. Po odečtení půdorysu domu zůstávají výměry zahrad cca 350 – 400 m2 včetně oplocení a terasy s výměrou cca 20 m2. Komfort bydlení zvyšuje podlahové vytápění a krb, který je součástí všech tří samostatných domů. Čtvrtý atelier má užitnou plochu 43 m2 a dispozici 2+kk, sklep, venkovní parkování a zahradu o velikosti 108 m2.

Investor a realizátor projektu, společnost Flajsik s.r.o., řešil obvodový plášť viladomu jako jednovrstvý z pórobetonových tvárnic Ytong Lambda YQ. „S tvárnicemi Ytong Lambda YQ jsme nestavěli poprvé, ale když jsme začínali s jednovrstvými stěnami bez zateplení, měli jsme trochu obavy, zda to lidé přijmou. Ukázalo se, že dnes už to je všeobecně přijímaný postup, naše pochyby byly zbytečné. Jinak to pro nás jako investora byla logická volba – je to nejen ekonomické a efektivní řešení, ale práce s tvárnicemi Ytong jde dobře od ruky, jsou přesně a fungují jako stavebnice Lego. Navíc nás těší, že jsme se jako stavaři odlišili od toho tradičního proudu se zdivem a masivním zateplením.“ říká jednatel společnosti Pavel Moravec.

Miroslav Vávra, manažer pro klíčové zákazníky společnosti Xella k tomu dodává: „Ceny polystyrenu nahrávají jednovrstvému zdění ještě více. Jednovrstvé stěny jsou výhodnější z hlediska nákladů i času. Jednovrstvé zdění má smysl nejen pro investory, ale pochvalují si jej i samotné stavební firmy. Zateplení je navíc variantou s omezenou životností, samotná stavba je také o hodně rychlejší a přesnější. Tvárnice Ytong Lambda YQ s tloušťkou 450 mm, které společnost Flajsik použila při stavbě svého viladomu v Odoleně Vodě, splní i bez dodatečného zateplení základní normové požadavky.“

Společnost Flajsik si po dobré zkušenosti s pórobetonem Ytong vybrala na stavbu nového viladomu i schodiště Ytong. „Pracujeme s ním poprvé, ale ty výhody jsou rychle vidět, jsme spokojeni.“ hodnotí volbu Pavel Moravec.


Sdílejte tento článek

.

Články

Mohlo by vás zajímat