Newsroom

Ytong a šikovné ruce pomohly splnit sen o novém bydlení

Rodina pana Martina po narození syna zjistila, že byt, ve kterém doposud žili, je velmi těsný a jejím současným i budoucím potřebám přestal vyhovovat. Dům rodina stavěla od dubna 2018 do srpna 2019 a po dokončení poskytuje všem dokonalé zázemí.

®

Dominik Rašek •

Rodina pana Martina po narození syna zjistila, že byt, ve kterém doposud žili, je velmi těsný a jejím současným i budoucím potřebám přestal vyhovovat. „Rozhodli jsme se proto hledat místo, na kterém uskutečníme náš sen. Po velmi dlouhém hledání se na nás usmálo štěstí: naše vysněné místo jsme našli asi kilometr od našeho bývalého domova. Po koupi pozemku nic nebránilo tomu začít si plnit náš sen,“ vzpomíná pan Martin.

Dvoupodlažní dům se sedlovou střechou stojí ve městě Přelouč, jehož převážná část obyvatel žije v lokalitě městského typu. Přibližně tisíc z nich (celé město má dnes kolem 9 000 obyvatel) však žije v sedmi místních částech, kde převládá bydlení venkovského typu. Jednou z nich je i vesnice Lhota, kde si rodina pana Martina našla pozemek pro nový dům. Pan Martin si projekt nového domova navrhl sám, svépomocí pak stavěl i hrubou stavbu. Na jednotlivá řemesla (okna, střecha, elektroinstalace, fasáda, hrubé podlahy apod.) si najímal specializované firmy. Dům rodina stavěla od dubna 2018 do srpna 2019 a po dokončení poskytuje všem dokonalé zázemí.

V 1. NP je zádveří, hala se schodištěm, koupelna s WC, technická místnost, pracovna a obývací pokoj s kuchyní. Ve 2. NP jsou dva dětské pokoje, koupelna s WC, šatna a ložnice. Rozhodnutí pana Martina stavět z Ytongu vycházelo z průzkumu trhu a ze srovnání výhod jednotlivých zdicích materiálů či stavebních systémů. „Pro Ytong jsem se rozhodl proto, že je to ideální materiál pro stavbu svépomocí. Hrubou stavbu včetně stropu lze provést s dostupným nářadím a bez potřeby větší techniky, při zvolení tenkovrstvých omítek stavebník nepotřebuje například silo a omítačku.“

Základním stavebním prvkem domu jsou tepelněizolační tvárnice Lambda YQ, z tvárnic Ytong jsou v domě i nenosné stěny a příčky. Díky tvárnicím Ytong Lambda YQ dům splňuje i bez zateplení normy z roku 2020, tudíž se řadí mezi domy s téměř nulovou spotřebou energie. Z rozsáhlé nabídky stavebního systému Ytong využil pan Martin také zakládací tvárnice Ytong Start, nosné i nenosné překlady, zakládací maltu tepelněizolační, zdicí maltu, schodiště na míru je také z pórobetonu Ytong. Montovaný stropní systém Ytong Ekonom, který je zde použit, zvolil pan Martin naprosto přesně, protože tento typ stropu se hodí i pro svépomocné stavění. Stačí postupovat podle návodu společnosti Xella pro stropy. Montáž stropu zvládnou díky nízké hmotnosti všech prvků dva lidé. Železobetonové nosníky tvoří při montáži ztracené bednění a současně jsou oporou pro položení vložek Ytong. Strop nepotřebuje nadbetonávku ani kari síť a jeho montáž je proto rychlá a bezpečná. Velkým pomocníkem při stavbě domu bylo nářadí Ytong – ke slovu se tady dostalo brusné hladítko, drážkovač, mísidlo, gumová palička, úhelník, vrták do pórobetonu nebo zednická lžíce.

„Stavba našeho nového domova trvala rok a půl. Po celou tuto dobu jsme zde trávili veškerý volný čas a víkendy. Bylo to pro nás náročné, ale teď už víme, že to stálo za to,“ říká pan Martin a dodává: „Zkušenosti s bydlením v našem novém domě jsou opravdu dobré. Radost nám dělá i zdravé klima –Ytong spolu se sádrovou omítkou udržuje v létě i v zimě ideální vlhkost vzduchu uvnitř objektu.“


Sdílejte tento článek

.

Články

Mohlo by vás zajímat