Newsroom

Zednická naděje uvedla mladé zedníky opět do praxe

Ve dnech 29. až 31.3. 2022 proběhla na SOŠ v Praze na Jarově soutěž učňů oborů zedník a obkladač, která byla prvním soutěžním kláním tohoto druhu po pauze způsobené pandemií covidu 19. Soutěž byla zorganizována díky spolupráci Cechu obkladačů ČR, Střední odborné školy Praha Jarov, společnosti Xella, Hospodářské komory a dalších sponzorů.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

První den učni celkem devíti zúčastněných škol z celé ČR postavili soutěžní fragmenty z pórobetonu Ytong. Devět fragmentů se stěnou připravenou pro aplikaci keramického obkladu (obrazce z barevných dlaždic) navrhli technici společnosti Xella.

„S pórobetonem Ytong se mi dobře pracovalo, dobře se řeže a brousí. Ytong mám rád, staví se mi z něho nejlíp.“, hodnotí stavební materiál soutěže člen vítězné dvojice této disciplíny Jiří Neplech ze Střední polytechnické školy v Olomouci. „Celý den tu vládla soutěžní, ale na druhou stranu pohodová atmosféra, to mimo jiné i díky mistrům a technikům z Ytongu. Ti nám všem spravedlivě poradili, jak si počínat v případech, kdy jsme si nevěděli úplně rady,“ dodává druhý z dvojice Patrik Duvač. Druhou příčku obsadili Dominik Balnar s Dominikem Trojáčkem z místní školy, SOŠ Jarov, na třetím místě skončili Radim Ruzs a Jaroslav Hejný ze Střední školy technických oborů v Havířově.

Vedoucí poroty zednické disciplíny Kamil Horyna ze společnosti Xella hodnotil pozitivně úroveň všech devíti fragmentů: „Vždy je třeba vyzdvihnout nejlepší kvalitu, ale při hodnocení v soutěžích je důležité pochválit vše pozitivní na jednotlivých soutěžních fragmentech. Ukážeme i nedostatky, ale spíše formou rady, jak je třeba postupovat, aby k chybám nedocházelo. V průběhu soutěže byla znát chuť a snaha předvést to nejlepší, co si učni ve svém oboru osvojili. Vždyť téměř dva roky nebyla příležitost, aby se výkony jednotlivých škol mohly srovnávat.“

 Všechna soutěžní družstva si odnesla sadu nářadí Ytong a pracovní oděv, vítězná družstva také ceny od společnosti Xella. Soutěž pokračovala v dalších dvou dnech disciplínou obkladač. Do školy zavítal také prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. První cena soutěže obkladačů putovala do Ostravy, druhá do Plzně a třetí do Olomouce.


Sdílejte tento článek

.