Newsroom

Pasivní dům z kompletního systému Ytong – výstavba svépomocí

Rodinný dům na Žďársku je postaven z kompletního systému Ytong. Nyní má za sebou tři roky provozu a majitelé mohou zhodnotit výsledky. Celou výstavbu, včetně stropu, schodišť a střechy ze systému Ytong zvládli svépomocí.

®

Dominik Rašek •

Rodinný dům na Žďársku je postaven z kompletního systému Ytong. Nyní má za sebou tři roky provozu a majitelé mohou zhodnotit výsledky. Celou výstavbu, včetně stropu, schodišť a střechy ze systému Ytong zvládli svépomocí. K pokrytí nákladů jim stačily finance z prodeje bytu a chaty. Dům je postaven v pasivním standardu a získali na něj dotaci. Náklady činí necelých dvacet tisíc ročně pro čtyřčlennou rodinu.

Ytong majitel domu znal už ze svých dřívějších zkušeností se stavebními úpravami. Věděl o jeho pozitivech, jako je snadná opracovatelnost či tenkovrstvé zdění pomocí stavebního lepidla bez použití míchačky. Další systémové prvky pro něj však byly novinkou. Součástí projektu na jejich dům byly totiž i stropy, střecha a schody od Ytongu.

„Výhodou stropu není jenom snadná montáž bez nadbetonávky. Ocenili jsme, že je možné do nich jednoduše umístit elektroinstalace, rozvody vody i tepla. Žádné sekání. Nezdrželo nás to ani při výstavbě patra – stropy byly okamžitě pochozí,“ zmiňuje pozitiva investor. Podobně probíhala i montáž schodiště. „Oproti klasickému železobetonovému schodišti odpadá bednění, výztuž, betonáž, hutnění, vlhčení betonu při zrání, odbedňování i likvidace odpadů z bednění. Schodiště bylo již za 24 hodin pochozí,“ uvádí k výstavbě majitel.

Masivní střecha ze systému Ytong má v celém projektu významnou roli. Účinně zabrání letnímu přehřívání podkrovních místností i bez klimatizace, je nehořlavá a poskytuje ochranu proti prachu i škůdcům. „Podobné zkušenosti jako s celým systémem máme i se střechou – odpadají zde tesařské práce a montáž střechy jsme zvládli rovněž svépomocí, já s jedním zedníkem,“ uvádí k průběhu stavby majitel. Potvrzuje také to, že ochrana proti letnímu přehřívání je skutečně účinná: „V domě bydlíme již třetí rok a mohu potvrdit, že teplota ani v podkroví ani ve dnech s tropickými teplotami nepřesáhne 25 °C,“ dodává.

Dům je postaven v pasivním standardu a časový odstup umožňuje majitelům také zhodnotit fungování pasivního domu po provozní stránce. „Návratnost investic do pasivního domu urychlila dotace Zelená úsporám. Náklady na dům jsou nyní přesně dle očekávání – při čtyřech dospělých lidech a spoustě spotřebičů, jako je sušička či dva mrazáky, jsme v loni zaplatili za provoz asi 19 500 Kč,“ hodnotí nové bydlení majitel.


Sdílejte tento článek

.